• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #67: Bear Market rallies. Ce-a mai invatat Matei.

The Crypto Insider PRO #67: Bear Market rallies. Ce-a mai invatat Matei.

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

IMPORTANT: 

Crypto After Dark

Am facut impreuna cu Mister Spread un live de nota 10:

 

La Fix!

Episodul de vineri care e la mare cautare:

 

—----------

Ce-i pe masa:

Vlad vorbeste despre acest bear market rally

La "The curious bookworm" discutam despre The Start-up of You by Reid Hoffman.

Matei explica viziunea Web3-ului in forma sa finala.

Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre ultima saptamana in trading si la ce sa fim atenti in perioada care urmeaza.

—---------------

The Macro

E petrecere si e distractie in piete iar lumea pare sa uite cat de apocaliptic era totul acum cateva saptamani. Retail-ul are memorie scurta si devine emotional extrem de repede. Dar nu e de mirare sa fie asa cand cei mai multi se informeaza din mainstream media unde analistii sunt de teapa lui Jim Cramer:

 

Omul asta e atat de eronat in ceea ce spune si recomanda incat s-a creat un index care urmareste inversul predictiilor acestuia. Daca faceai ce a spus el erai -25%, iar daca faceai invers ,doar de-al dracu', erai pe plus aproape 21%.

Revenind la piete, haideti sa le luam pe rand sa vedem pe unde stam.

Suportul ramane acelasi undeva in jurul valorii de $18.000 iar rezistentele cele mai importante sunt la $22.000 si ulterior pe la $23.800 unde Weekly Moving Average 50 se odihneste in prezent.

Ethereum arata, din nou, mai bine decat bitcoin atunci cand piata e pe crestere ceea ce ar putea fi un prim semn despre cum se vor misca lucrurile atunci cand bull run will be back in town. Support-ul e cel stabilit in iunie cand cea mai joasa inchidere a fost la $1070 iar rezistenta e delimitata de trendline-ul pe care la ultima incercare nu l-am atins, dupa cum se vede si pe desenul meu de la acea vreme.

Ce imi place la Ethereum e volumul, dar continui sa imi pastrez scepticismul in ceea ce priveste cresterea pe care o are fata de bitcoin:

Spuneam in live-ul de joi ca am constant pe radar un raport pe care mi l-am creat singur in tradingview si care urmareste evolutia celor mai importante proiecte de layer 1 vs ETH, pentru a-mi putea calibra intrarea din ETH in alts, dupa ce voi face trecerea de la bitcoin la ETH.

Daca vreti sa il aveti in propriul trading view, trebuie doar sa dati paste la asta:(BINANCE:EGLDETH+BINANCE:SOLETH+BINANCE:ADAETH+BINANCE:AVAXETH+KRAKEN:DOTETH+KRAKEN:ATOMETH)/6 dupa ce ati apasat pe plus "add symbol". O sa mai fac referinte la acest "index".

Pietele traditionale arata, inca o data, ca politicul joaca un rol important in narativul public. Pana la urma, cei care conduc destinele bancilor nationale sunt pusi de politicieni, nu invers. Au nevoie democratii ca pietele sa fie verzi? Se rezolva, in ciuda faptului ca majoritatea companiilor mari au venit cu cifre proaste. S&P500 arata foarte optimist pe graficul de weekly si sa nu mire pe nimeni daca pe 2 noiembrie Powell va avea un discurs extrem de temperat in ceea ce priveste posibile viitoare cresteri ale dobanzilor.

Pe fondul bear market-ului, a cresterii pretului la energie si aparitia unor noi mining rigs in arsenalul minerilor, hash rate-ul a crescut fortand o serie intreaga de miners sa fie la limita puterilor. Printre acestia chiar cel mai mare dintre ei, Core Scientific, companie listata si la bursa, care a anuntat ca nu va putea sa faca plati in perioada urmatoare. Rezultatul? Actiunile sale au cazut 77%.

Unde vreau sa ajung e ca suntem intr-o perioada dubioasa a acestui bear market iar lucrurile ar putea continua sa fie ciudatele pana la alegerile din Statele Unite. Vom avea bear markets rallies, mereu au existat, iar datoria noastra este sa fim atenti la cum se raporteaza teza noastra investitionala la evenimentele din piata. Orizontul de timp joaca un rol extrem de important, iar daca nu ma credeti pe mine, un articol din Wall Street Journal intitulat: A16z a fost all-in pe crypto in cel mai prost moment posibil. Daca un VC imens care s-a dovedit extrem de profitabil in web2 are rabdare si vede povestea web3-ului ca fiind una de succes, noi ce avem mai bun de facut?

LFG!

Vlad

==========

The curious bookworm:

Premisa cartii "The Start-up of You" este ca din momentul in care ajungem pe pamant suntem cu totii a work in progress iar calea spre o viata bine-traita este sa raportam constant la noi ca la un start-up.

Ideile cele mai interesante:

  • ME at the power of WE ( gen 5 la puterea a 4a). Nimeni ( cu cateva exceptii) nu poate creste si evolua in medii izolate. Pentru a ne dezvolta in mod exponential avem nevoie de un network, de un grup de oameni cu care sa schimbam idei, sa rezonam si alaturi de care sa ne putem asuma obiective indraznete, imposibil de atins de unul singur.

  • Avem o pornire pacatoasa de a ne gandi constant "si mie ce imi iese din asta?". Iar lucrul asta se simte atunci cand dai peste oameni cu experienta de viata. Pentru a extrage maximum dintr-o relatie, reciprocitatea trebuie sa functioneze. In plus trebuie sa fii comod cu ideea ca pe masura ce urci in cariera trebuie sa faci footwork pentru a-ti mari network-ul cu oameni valorosi. Principiul e simplu: always put as much value as you can on the table.

  • Succesul este fragil iar pentru a-l putea obtine si a-l regasi atunci cand il pierzi e nevoie ca tu sa fii valoros ca om, indiferent de context. Sa nu fii replaceable, sa fii un linchpin.

Citatul care m-a pus pe ganduri si la care am revenit de mai multe ori:

"You have two types of career assets to keep track of: soft and hard. Soft assets are things you can’t trade directly for money. They’re the intangible contributors to career success: the knowledge and information in your brain; professional connections and the trust you’ve built up with them; skills you’ve mastered; your reputation and personal brand; your strengths - things that come easily to you.

Hard assets are what you’d typically list on a balance sheet: the cash in your wallet; the stocks you own, physical possessions.

Soft assets are more difficult to tally than ash in a bank account, but assuming your basic economic needs are taken care of, soft assets are ultimately more important. "

=================

Web3 endgame

Pentru cati bani ai renunta la Google (si intreaga suita de produse) pentru o luna? $100? $1000? Dar pentru a renunta la Instagram sau TikTok?

Mi-a placut inceputul acestui articol din Harvard Business Review despre greutate (si importanta) de a masura economia digitala. Daca esti creator de continut pe vreuna din platformele mentionate e posibil sa fii mai aproape de raspuns, putand sa iti calculezi venitul lunar rezultat din activitatile pe social media si sa adaugi un premium arbitrar pentru a obtine suma. Dar cum sta treaba daca esti consumator si atat? Americanii petrec in medie peste 8 ore zilnic (masurat in minute mai jos) folosind digital media iar durata este estimat sa creasca treptat in urmatorii ani, conform Statista:

Si, cu toate astea, timpul pe care il trecem in mediul digital si valoarea pe care o luam (de pilda, sursele gratis de informare, citatiile academice, hartile online si nu numai) nu sunt reprezentate in GDP (PIB), care masoara doar cat platesc oamenii pe bunuri si servicii. Din motivul asta, o mare parte din valoarea pe care noi o luam din sursele free de pe internet nu este cuantificata in GDP, economia digitala cantarind doar 10.2% din PIB-ul american in 2020.

De ce e asta important pentru Web3? Fiindca viitorul prezentul locurilor de munca este mult mai inclinat in online, activitatea crescand semnificativ. Si, mai mult decat atat, peste tot se arunca cu bani pentru digitalizare, deci publicul (a se citi - consumatorii) se va afla si mai mult pe internet, unde NFT-urile, cryptomonedele si blockchain-ul salasluiesc.

Identificam Web3-ul cu mai multe lucruri, si o definitie clara (mai bine zis singulara) inca nu a fost agreata, dar exista cateva lucruri comune cu care toata lumea este de acord: este o miscare spre descentralizare si spre ownership, o miscare de a da inapoi puterea utilizatorilor platformelor. Guvernanta protocoalelor si veniturile rezultate sunt impartite intre utilizatori, nu revin exclusiv unei companii. Manat de transparenta si open standards, Web3 functioneaza cu ajutorul smart contracts si elimina nevoia de a avea incredere in oameni, acum fiind indeajuns sa ne incredem in software (care e public si poate fi verificat de ambele parti).

Ce isi doreste Web3 sa ajunga?

McKinsey identifica 4 aplicatii imediate ale Web3-ului, aducand modificari majore unor industrii traditionale si creand unele noi:

Web3 vrea sa fie o lume in sine, sa fie o imbunatatire majora unei lumi interconectate prin care sa eliminam cele mai mari riscuri din prezent: centralizarea banilor si a puterii. Indiferent ca vorbim despre Amazon, Apple, Microsoft sau Google, Web3 elimina cat mai mult din increderea in cei 4 giganti tech si vrea sa o distribuie utilizatorilor folosind blockchain-ul si smart contracts.

In plus, vrea sa definitiveze proprietatea lucrurilor digitale pe care in momentul de fata nu le detinem cu adevarat (skin-uri in jocuri, mesajele de pe social media, pozele postate…) folosind NFT-urile. Si sa democratizeze accesul la investitii precum imobiliarele, unde investitorii au nevoie de mult capital, prin tokenizare.

Iar toate astea se intampla intr-o lume interoperabila: poti sa ai un singur portofel (desi nu e recomandat) in care sa iti detii tokenii pe care sa-l prezinti in toate locurile. Poti sa-ti portezi punctele de loialitate Starbucks catre McDonalds sau sa-ti transformi punctele de la Wizz Air in km la un car rental. Si sa-ti folosesti skin-ul din Decentraland si in Sandbox si inapoi in Microsoft Teams sau Meta.

Web3 isi doreste un viitor in care DAO-urile si companiile de tip SRL/LLC colaboreaza indreaproape si formeaza parteneriate si in care exista subDAO-uri in fiecare companie cu echipe agile si independente. Unul in care locul de munca este mult mai fluid si in care ierarhia este aplatizata si reorganizata, ciclica.

Mai mult, sa iti poti face cumparaturile direct in Metaverse cu o experienta ultra-personalizata si tot acolo sa lucrezi. Agentii guvernamentale, banci sau firme de contabilitate deja si-au deschis sedii pentru a se conforma noii realitati si urmatorilor (tineri) clienti. Un metaverse (bine) functional are nevoie de Web3-ul pentru care muncim, iar EY ne arata unde se intersecteaza:

Conform Gartner, 25% dintre oameni vor petrece macar o ora in metaverse pentru munca, educatie, shopping, social media sau entertainment pana in 2026. Ma astept ca, daca lucrurile continua in directia buna, post 2026 sa avem parte de un grafic similar primului, cu timpul petrecut pe digital media.

Ce ne opreste?

Mai e, insa, mult pana departe. Crypto deocamdata este stigmatizat din cauza speculei iar narativa metaverse “abia” ia amploare (si ca dureaza enorm pana noi tehnologii sa poata fi implementate cu succes la nivel global). Poate ca inca ne aflam intr-un hype cycle si suntem orbiti de promisiuni, ignorand problemele ridicate de dificultatea reglementarilor.

Clasificarea tokenilor, activelor digitale alaturi de prestarea de servicii digitale si modelele de guvernanta ridica probleme statelor care vor sa incurajeze noua economie. Fiind tehnologii emergente, este probabil ca multe state sa inhibe dezvoltarea lor din dorinte de conservare. Toate astea incetinesc adoptia institutiilor (in afara de VC-uri si hedge funds) si, in ultimul rand, a populatiei la scara mai larga.

Iar forma actuala a metaverse-ului nu prieste maselor. UI/UX-ul sunt slabe, in forme initiale si deloc atractive. Tehnologia din spate este, uneori, prea complicata si suprasolicitata in formele curente. Securitatea, la randul ei, nu se dovedeste a fi inca optima (vezi hack-urile anului acestuia din crypto). Si guvernanta nu si-a gasit inca formele ideale, in ciuda promisiunilor.

Costul tranzactiilor pe L1s este inca mare, iar L2s sunt in proces de a scala operatiunile, but we’re not quite there yet. Si in ultimul rand, descentralizarea nu este pentru toata lumea, avand in vedere responsabilitatile cu care vin: protectia portofelelor si imuabilitatea blockchain-ului.

Daca reuseste sa devina ce si-a propus, Web3 va schimba tot ce inseamna digital. Value proposition-ul adus este suficient de puternic incat sa atraga VC-uri, retail, guverne si alte institutii la un loc pentru a aduce viziunea la realitate.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Ultima saptamana a fost plina: ECB a crescut dobanda de referinta cu 0.75% precum era asteptat, au venit raportari de la Amazon, Apple si Meta (dintre care doar Apple a fost aproape de asteptari), datele core PCE, GDP-ul Americii pe ultimul trimestru si consumer confidence.

Piata de equities ilustrata mai sus prin S&P500 a reactionat foarte bine in ciuda raportarilor relativ slabe ale companiilor si a inchis saptamana cu +3.91%, cu volum putin sub ultimele scaderi pe weekly timeframe. Deocamdata, miscarea arata ca un breakout (nu convingator, din cauza volumului) insa merita atentie avand in vedere conditiile macro care nu se imbunatatesc deocamdata.

Aceeasi crestere vine pe fondul scaderii DXY pentru a doua saptamana la rand, avand dificultati stand deasupra nivelului 112. Am putea vedea o testare a nivelului 108 insa nu ma astept ca acesta sa cedeze.

Piata crypto, la randul ei, a avut o saptamana excelenta. In afara de cateva scalp-uri, nu am prins miscarile saptamanii insa cred ca ne-am bucura prea repede daca am considera ca iesirea din range-uri pentru BTC ($18-$20k) si ETH ($1200-$1400) este definitiva. Ca sa fim mai siguri ca miscarea are sanse de reusita pe termen mediu, avem nevoie de un retest al range-ului din care tocmai am iesit (~$1400 pentru ETH) si sa continuam apoi mai sus.

Recunosc ca nu sunt foarte increzator in aceasta miscare dar in trading trebuie sa ne adaptam conditiilor, indiferent de bias-urile noastre. Analiza tehnica arata o structura care isi da silinta sa se imbunatateasca, in ciuda conditiilor macro - in acelasi timp in care majoritatea lumii crede ca vom ajunge la preturi mai scazute. Crypto are tendinta sa ne surprinda.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.