- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #68: FREE for ALL - Ganduri despre MultiversX. CZ vs SBF. Tokenizarea real estate-ului.
The Crypto Insider PRO #68: FREE for ALL - Ganduri despre MultiversX. CZ vs SBF. Tokenizarea real estate-ului.
The Crypto Insider PRO #68: FREE for ALL - Ganduri despre MultiversX. CZ vs SBF. Tokenizarea real estate-ului.
Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.
IMPORTANT:
Daca vreti sa stiti TOT ce conteaza despre conferinta XDAY, avem pe canal o serie de clipuri deja publicate. Si inca mai avem!
Beni:
Luci:
Sergiu:
Plus 3 retrospective ale zilei cu Vlad si Dragos!
—----------
Ce-i pe masa:
Vlad vorbeste despre XDAY, CZ, SBF si pe unde mai este piata.
La "The curious bookworm" discutam despre autobiografia co-founderului Microsoft, Paul Allen.
Matei explica cum investitiile imobiliare beneficiaza de pe urma tehnologiei blockchain.
Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre riscul trade-urilor inaintea evenimentelor economice si masurile pe care le putem lua.
—---------------
The Macro
Fara a strica din experienta clipurilor pe care le-am filmat la Paris, exista 2 idei cu care as vrea sa ramaneti:
Aducerea lui Sergiu si Stefan la noul MultiversX e o schimbare de paradigma EXTREM de importanta.
Sa conduci runda pentru o companie precum IMPROBABLE, la o posibila evaluare de peste 3 miliarde de dolari, e un eveniment cel putin la fel de marcant ca ce descriam mai sus, la punctul 1.
Explic de ce.
Atat Stefan Szakal, dar mai ales Sergiu Biris sunt antreprenori care nu ar fi acceptat doar "un job", asta fiind unul din subiectele pe care le-am abordat cu fiecare dintre ei. Ambii au trecut de pragul in care se intrebau daca vor reusi sa construiasca ceva in viata iar din punct de vedere financiar sunt mai mult decat linistiti. Numai Liverail-ul lui Sergiu a fost vandut catre Facebook pentru 500 de milioane de dolari acum ceva ani. Motivatia lor sta in aventura care le-a fost descrisa iar asta ma face sa fiu cu atat mai convins ca cele asumate pot fi delivered. De cealalta parte, de cate ori am crezut ca Beni, Lucian & co. gresesc mi s-a dovedit ca de fapt aveau alte planuri si, privind retrospectiv, acelea au fost si foarte bine executate.
Mereu am crezut ca vor sa le faca pe toate singuri iar asta parea imposibil atat timp cat adversarii tai se bazeaza pe armate intregi de developeri care vin sa construiasca PESTE acel layer 1. Acum realizez ca paradigma si focus-ul sunt de fapt altele. Prin aplicatia XPortal ( Maiar 2.0 cum ar veni) se doreste scalarea onboarding-ului pentru retail si nu cred ca se putea gasi un product manager mai bun in Romania ca Sergiu. Prin XFabric, se doreste scalarea solutiilor pentru non-tech people si companii interesate de solutii custom.
Pe scurt, MultiversX construieste infrastructura si puntile iar restul procesului de populare a ecosystemului se intampla prin simplificarea accesului. Nu am un glob de cristal ca sa pot sti cu vreun fel de certitudine cum va continua povestea, dar ce stiu sigur e ca pariul e mare de tot iar mie imi plac oamenii si companiile curajoase.
Simt nevoia aici sa fac o mentiune: nu vreau sa ramaneti cu concluzia mea ci sa luati in calcul argumentele vehiculate de mine pentru a le adauga si pe ale voastre si apoi sa hotarati daca $EGLD va fi sau nu parte a portofoliului vostru. Apoi, luati-va libertatea de a va razgandi. Intrebati-va "Ce ar trebui sa se intample pentru ca eu sa pastrez egold in wallet? Care sunt red flags-urile pe care daca le vad, as vrea out?".
Revenind la piata noastre de toate zilele, vreau sa incep cu saga dintre Alameda/FTX vs CZ/Binance. Daca nu stiti despre ce e vorba, cititi va rog articolul asta ca sa fie usor de inteles si ce voi scrie in continuare. Am spus-o in cateva live-uri cand am fost intrebat de Stakeborg DAO si am reiterat-o ori de cate ori am putut: Crypto e o industrie tanara si extrem de volatila. Asta vine la pachet cu o mentalitate de dog eat dog. Pana sa schimbam lumea prin tehnologia blockchaine e important sa iesim intregi din lupta cu rechinii, mai ales ca unii, atunci cand lichiditatea din piata scade, incep sa se devoreze intre ei. Din ce am mai intrebat si eu stanga/dreapta, momentul de cumpana pentru CZ a fost anuntul ca FTT ar urma sa isi faca propriul stablecoin la putin dupa ce CZ a facut un power move si a impins cel mai bine reglementat stable, USDC, peste bord ca sa faca loc BUSD, stablecoin-ul Binance-ului. Stiind ca SBF a dat cantitati mari de bani atat democratilor cat republicanilor, boss-ul de la Binance a simtit ca influenta lui Sam creste periculos de mult in zona celor vor reglementa piata. Prin urmare a generat actualul scandal fix inainte de alegeri. Kung Fu move by CZ la care Caroline de la Alameda a raspuns pe masura:
FTT nukes on Alameda insolvency rumours
FTT bounces on Caroline clarification tweet
FTT nukes again on Binance selling their holdings
FTT bounces again on Caroline saying they’ll buy it all
It’s Sunday.
Welcome to crypto.
— Cred (@CryptoCred)
4:26 PM • Nov 6, 2022
Iar daca va intrebati cine i-a spus lui CZ sa scoata FTT-ul pe masa i-l cumpara pe tot la $22, here she is:
You gotta love crypto! Pana la urmatorul cartus, FTT e la $22.65.
Pronostic: daca $FTT is pierde support-ul si intra pe o perioada mai lunga in no men's land, CZ devine stapanul pietei, ceea ce e extrem de periculos. Sub $22, $FTT are un abis:
Still, SBF will win.
Pana atunci, daca ne uitam la bitcoin-ul nostru cel de toate zilele, mare lucru nu s-a intamplat chiar daca pretul e cu 2 in fata. Pana la rezistenta de la $22.000 tot in acelasi range suntem si ramane de vazut cum va reactiona piata crypto la deznodamantul alegerilor de pe 8 noiembrie. Cresterea dobanzii cu 75 de puncte procentuale si discursul hawkish a lui Powell nu au parut sa impresioneze pe cryptoheads volumul de vineri 4 noiembrie fiind major si bullish:
In jos, ramane de urmarit cum va reactiona pretul la 50 MA pe Daily, linia rosie de pe grafic, acum la $19.700. Ne atingerea rezistentei range-ului ar fi un semn major de slabiciune.
ETH/BTC a functionat in felul urmator in acest bear market:
BTC creste -> ETH creste si mai tare
BTC scade -> ETH scade si mai tare
Iar asta a facut ca graficul ETH/BTC sa nu arate bearish ci mai degraba a range de acumulare. When it breaks…watch out! Indiferent de directie.
In continuare cred ca directia va fi in jos, dar un bear market agresiv te face sa te indoiesti constant de propriile teorii.
Indicele TOTAL 3 ( total marketcap minus eth si btc) pe de alta parte e la zona de support iar in jos prima zona de support e la minus 35% fata de unde suntem acum.
Wild, wild world out there.
De maine plec spre Cayman la evenimentul Real Vision de unde sper sa vin cu o gramada de insights pe care sa le shareuiesc cu voi in viitoare editii ale newsletter-ului PRO, cu atat mai mult cu cat am deja stabilite intalniri cu movers & shakers ai industriei.
LFG!
Vlad
==========
The curious bookworm:
Sunt un mare fan NBA iar echipa mea favorita, Portland TrailBlzers, a fost detinuta de Paul Allen, fost co-founder al Microsoft impreuna cu Bill Gates. Cartea Idea Man: A memoir by the co-founder of Microsoft e genul de autobiografie care te invata multe despre cum sa visezi si apoi sa deschizi ochii si sa executi lumea pe care ti-ai imaginat-o.
Cateva dintre ideile importante cu care am ramas:
Allen a parasit Microsoft cu 25 de ani inaintea lui Gates si desi ambii au ajuns extrem de bogati niciunul nu a mai inregistrat acelasi succes fara celalalt. Parteneriatele pe termen lung au un paradox: cu cat sunt mai productive, cu atat devin mai greu de pastrat. E ceva ciudat in firea umana care ne face sa credem ca avem mai mult credit decat cel de langa noi.
Familia Allen isi trata copiii ca pe oameni maturi respectandu-le optiunile, parerile si modul in care au ales sa isi croiasca drumul in lume. Asta a condus la numeroase discutii in contradictoriu dar totul se rezuma la cat de solid erau argumentele celuilalt.
Au stiut amandoi de la inceput ca va fi greu sa reuseasca dar au fost manati de ideea ca in fiecare esec exista samanta urmatorului succes. De altfel, autorul isi amineste o discutie pe care am sa o las in engleza pentru a pastra fidel umorul:
One time I asked Bill, “If everything went right, how big do you think our company could be?”. He said “I think we could get up to 35 programmers”. That sounded really ambitious to me.
Atunci cand incepem un startup ne gandim ca cei care au construit companii mari au avut un plan bine ticluit, au stiut de la inceput in ce directie sa o ia, ce produs sa creeze si cum sa faca fata tuturor problemelor care inevitabil apar. Nu e niciodata asa. Totul e un sirag de situatii, solutii, pivotari, exuberanta si dezamagire. Iar daca ai rezilienta sa treci prin toate la fel de stoic si dornic de aventura, iti croiesti propria poveste aproape pe nesimtite. La un moment dat ajungi sa te uiti inapoi si sa spui: What a fucking journey we had. Imagine what's next!
=================
Real estate tokenization
Imobiliarele sunt unele dintre cele mai vechi tipuri de investitii, datand mult inaintea pietei bursiere si posibilitatii de a cumpara actiuni la firme. Primele tipuri de imobile, cu toate ca ideea proprietatii private nu a aparut decat mai tarziu, au fost cele rezidentiale si terenurile menite agriculturii si cresterii animalelor. Ulterior, pe masura ce economia si ideologiile s-au dezvoltat, au mai aparut alte categorii, precum cea comerciala si industriala.
Imobilele - bunuri materiale care prin definitie nu pot fi transportate - sunt unele dintre putinele tipuri de investitii tangibile care au limitari fizice, deoarece (nefiind inca o specie interplanetara) Pamantul are o suprafata limitata pe care se pot construi. Alte astfel de alte investitii sunt resursele minerale sau (cupru, litiu, aur, argint) sau marfurile (gazul natural sau petrolul), care au zacaminte limitate. Aceste limitari fizice le confera o valoare mai mare fiindca putem observa cate sau estima cate imobile mai pot fi construite si unde (sau cate resurse mai are planeta), astfel ca pretul pietei se ajusteaza, printre altele, dupa asta.
Nu din intamplare cea mai populara sintagma cu privire la investitiile in imobiliare este “Location, location, location”. Piata este un important indicator economic mondial si national iar trendul ultimilor 60 de ani de urbanizare (populatia care s-a cvadruplat si a depasit numarul persoanelor care traiesc in mediul rural) demonstreaza importanta hub-urilor create in jurul capitalelor oraselor sau marilor orase. Orice businessman isi doreste sa ajunga in New York, Hong Kong sau Tokyo cu un motiv bun: acolo, istoric vorbind, s-au adunat oameni talentati si au inceput sa lucreze impreuna, fapt care ulterior a creat business-uri si locuri de munca care au atras, la randul lor, mai multi oameni.
Mai mult decat atat, exista o corelatie clara in populatia urbana a tarilor (care, scotand outliers se poate extinde si catre orase) si GDP per capita. Toti acesti oameni au nevoie de locuri in care sa traiasca si sa munceasca, iar multi dintre ei isi doresc sa se afle macar in regiunile urbane ale marilor orase, pentru a-si creste sansele la un salariu mai bun si conditii de viata propice.
Ajungand la niste densitati foarte mari, pietele locale imobiliare se ajusteaza cererii si ofertei, de multe ori ajungand sa aiba preturi in crestere datorita trendului urbanizarii. Pe masura ce se construieste mai mult, orasele cresc in dimensiune, se creeaza mini hub-uri (sectoare, districte specializate, ca districtul financiar din Londra) iar valoarea imobilelor din centrul orasului creste. Este uneori destul de greu pentru unele persoane sa ajunga sa detina o case in astfel de orase si in ultima perioada exista un trend catre inchirierea imobilelor in loc de luare unui credit la banca pentru cumpararea acestuia (sau folosind cash). Exista si alti factori pe langa preturi precum cei culturali si, conform WEF, asa arata situatia in 10 dintre tarile lumii:
Toate lucrurile mentionate anterior au fost context pentru scopul principal al articolului, anume investitiile in imobiliare. Pentru multe persoane acestea sunt neaccesibile, sau cu sacrificii foarte mari. Costul de cumparare este adesea foarte ridicat, randamentele aduse pot fi relativ mici pentru inchirieri (la care se adauga, insa, si aprecierea in timp a terenului & cladirilor construite) si imobilele sunt printre investitiile cu cea mai putina lichiditate, adica le putem vinde cu greutate. La toate acestea se adauga procese lungi si birocratice la vanzare-cumparare si taxe si comisioane crescute luate de catre partile terte implicate. In SUA, pretul median de vanzare al caselor a urcat la $454.900 in Q3 2022 iar graficul de mai jos arata aprecierea in timp a acestui pret, pornind in 1963, la numai $17.800:
O parte din aceste ineficiente sunt rezolvate de REITs (Real Estate Investment Trusts), vehicule financiare pe care investitorii le pot cumpara si reprezinta detinerea unei parti dintr-o companie care detine, opereaza si gestioneaza imobiliare producatoare de venit (adesea comerciale). Astfel, investitorii pot beneficia de randamente provenite din imobiliare fara a trebui sa detina unul intreg sau sa-l managerieze, si beneficiaza si de o lichiditate crescuta. Cu toate acestea, investitia este de fapt in compania care manageriaza proprietatile, deci nu exista posibilitatea unei investitii mai granulare, targetate iar investitorii nu beneficiaza de fiecare data si de pe urma aprecierii imobilelor deoarece nu sunt propriu-zis ale lor. Aceleasi companii uneori impun o investitie minima sau sunt subiectul restrictiilor geografice. In ultimii ani, insa, a fost descoperita o noua metoda de a elimina si mai multe dintre aceste ineficiente folosind blockchain-ul.
Real estate tokenization
“The tokenization of everything” include imobiliarele, transformand astfel drepturile de proprietate in tokeni digitali pe blockchain. Problemele de lichiditate specifice industriei dispar prin tokenizare, fiindca fiecare token poate fi o fractie a intregului imobil (sau grup de imobile), devenind astfel mai accesibil pentru investitori de toate tipurile. Mai mult decat atat, acestea au posibilitatea de a veni cu drepturi de proprietate atasate, ceea ce inseamna ca investitorii beneficiaza si de pe urma aprecierii cladirii sau terenului, fara a fi necesar sa o cumpere cu totul.
Intregul proces are loc complet automatizat prin intermediul smart contracts, atat procesul de tokenizare propriu-zis cat si vanzarea ulterioara sau distribuirea veniturilor catre detinatori. Cu niste contracte bine pus la punct si o legislatie propice este posibil chiar sa nu mai fie nevoie de niciun intermediar de tipul contabil sau notar iar rolul agentiilor imobiliare ar scadea (precum si taxele lor). Documentele pot fi verificate automat si auditul poate fi facut de catre oricine, oricand data fiind transparenta blockchain-ului.
Exista deja exemple de companii care se ocupa cu implementarea tehnologiei blockchain pentru tokenizare, precum Tokeny despre care Vlad vorbea in The Stakeborg Talks-ul cu Andrei Diaconescu al One United Properties (pe care recomand sa-l vedeti). Acestia au deja studii de caz si lucreaza inclusiv cu PWC si Euronext pentru explorarea si aducerea la realitate a solutiilor.
Beneficiile aduse sunt atat pentru consumatori cat si pentru institutiile implicate, de pilda bancile. Moody’s estimeaza ca pana la 20% din costurile creditelor imobiliare ar putea fi reduse utilizand tehnologia blockchain, ducand la economii de $1.7 miliarde prin reducerea personalului necesar operatiunilor. In plus, trecerea la blockchain ar aduce vizibilitate crescuta pe perioada de viata a creditului, transmitand astfel date eficient catre asiguratori si banca in urma platilor clientului.
Sectorul imobiliar detine multe dintre problemele pe care blockchain-ul isi propune sa le rezolve, in special lipsa de automatizare si centralizarea. In prezent, active in valoare de doar $10 trilioane sunt valabile pietelor publice din totalul de $317 trilioane, conform Bain & Company. Lots of room to grow, cu imobile in valoare de miliarde de dolari care urmeaza sa fie tokenizate in urmatorii ani, spune Citi.
Matei
=================
📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana
Pair: MATIC/USDT
Entry: $0.887
SL: $0.896
TP: $0.8395
Ultima saptamana a fost un rally pentru crypto, avand ca punct de plecare inchiderea saptamanii trecute. BTC si ETH se afla inca deasupra range-urilor prestabilite iar BTC avut parte de o retestare a range-ului $18,5k - $20,5k, un semn bun pentru sanatatea rally-ului. Volumele au fost cel putin la fel de mari fata de cele cu care am iesit initial din range. ETH inca nu s-a intors la range insa este considerabil mai departe, iar puterea sa fata de BTC ar putea spune multe despre cum ar putea arata piata cand bulls vor conduce mai clar.
Trade-ul pe care l-am facut saptamana asta a fost unul mic, tocmai inaintea sedintei FOMC care genereaza de obicei multa volatilitate in piata. Comentariile lui Powell din sedinta de dupa demonstreaza ca vom vedea mai multe ridicari de dobanzi decat se astepta FED-ul initial si determinarea lor pentru a scade inflatia la niveluri rezonabile.
La momentul respectiv, MATIC nu reusise sa continue sa faca un HH dupa $0.94 si se indrepta si spre un LL. Am reusit sa intru pe retestarea unui HH facut anterior pe 4H si TP-ul a fost pus la un nivel intermediar din care am avut probleme sa iesim in trecut, HH mai vechi de la inceputul lui Octombrie. TP-ul a fost atins imediat dupa conferinta FED unde am iesit din toata pozitia, asteptand sa vad ce urmeaza si sa nu fiu prins in volatilitate extrema.
Am intrat in trade cu 100 unitati si am iesit cu 105,34, beneficiand de intregul TP la o distanta de +5,34%. Setup-ul a fost destul de clean si regret ca n-am avut un size mai mare in trade, insa trade-ul a fost time sensitive din cauza apropierii sedintei FED si n-am mai avut oportunitati de intrare la fel de bune. Ulterior, my longer term MATIC bags s-au bucurat de cresterea foarte rapida.
In ciuda ridicarii dobanzii de referinta cu 0,75% cum era asteptat, DXY a scazut considerabil si a lasat loc EURO si GBP sa prinda avant din pierderile ultimei perioade. S&P 500 testeaza inca o data zona de suport si stam cu ochii pe crypto si la reactiile la urmatoarele rezistente pentru perioada urmatoare.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Reply