• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #69: FTX moment in time. Ce urmeaza? NFT Royalties

The Crypto Insider PRO #69: FTX moment in time. Ce urmeaza? NFT Royalties

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

IMPORTANT: 

Daca ati ratat discutia dintre cel mai carismatic developer de la Elrond si cel mai carismatic membru al echipei Stakeborg:

 

Si daca aveti timp de pierdut cu mine:

 

—----------

Ce-i pe masa:

Vlad vorbeste despre FTX si cum se pozitioneaza pentru viitoarele miscari

La "The curious bookworm" discutam despre Call Sign Chaos: Learning to Lead by Jim Mattis.

Matei exploreaza problema NFT royalties si analizeaza sustenabilitatea lor.

Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre trading-ul in situatii Black Swan si divergenta pietei bursiere si celei crypto.

—---------------

The Macro

Atunci cand ai o gradina care se intinde pe o suprafata mai mare, din cand in cand, fara vreun motiv, anumite plante iti mor. Faci pentru ele ce faci si pentru celelalte, numai ca doar unele raman sa evolueze, sa infloreasca, sa isi duca la indeplinire menirea. Atunci cand o planta moare subit ai 2 variante: sa zabovesti incercand sa gasesti raspunsuri sau sa te ingrijesti de cele care au ramas in picioare. Asa trebuie sa fie si un portofoliu de investitii.

Cand apar black swans precum Luna sau FTX multi incep sa uneasca punctele uitandu-se inapoi ca sa arate cum era evident de mult timp ca exista o serie de red flags. E un exercitiu perfect inutil din punct de vedere practic, dar probabil e o idee excelenta pentru a genera engagement pe retelele de social media in momente de panica.

Inainte de a ajunge la imagine de ansamblu a pietei as vrea sa impartasesc cu voi un lucru pe care nu l-am vazut pe Twitter, dar pe care il stiu de la Piers Kicks (Delphi Digital).

Cand a avut loc ultima runda, angajatii FTX au avut posibilitatea sa participe la runda beneficiind de un discount extrem de mare ( Piers nu isi mai amintea daca a fost 50 sau 60%) si, dupa cum va puteti imagina, aproape toata lumea a zis "hell, yeah!". In primul rand pentru ca deal-ul parea incredibil de bun si in al doilea rand pentru ca nu isi doreau sa pozeze rau in fata conducerii. Sam era totusi copilul minune a industriei. De la politicieni pana la cele mai mari si mai influente VCs companies din lume toti au raspunsesera prezent cand s-a sunat goarna pentru rundele de investitii.

SBF a reusit sa torpileze pe toata lumea in timp record. De la userii carora le-a furat practic fondurile, pana la investitori, angajati si intreaga bruma de incredere care se construise in ultimii doi ani.

Pentru prima data din 2017 am avut un sentiment de greata teribila. Vin in fiecare saptamana in fata voastra unde, din convingere, povestesc despre cum vad eu oportunitatile industriei asteia si despre cum putem slaloma printre tot felul de practici ciudate pentru a ramane in picioare. Te astepti sa moara subit un exchange marginal sau chiar unul de talie medie gen Kucoin, dar nu te astepti ca asta sa se intample cu un jucator atat de puternic si vizibil. Invariabil te intrebi ce lup mai umbla imbracat in oaie. Daca asa e majoritatea industriei? Daca cei pe care ii apreciez azi si de la care inveti sunt scam artists de maine?

Cand m-am hotarat sa fac educatie in zona de blockchain & crypto nu am dat sign up sa fiu si avocatul infractorilor iar un shakeout ca cel de zilele astea pune multe lucruri in perspectiva si ma ajuta sa imi calibrez deciziile luate in ultimele 12 luni cu privire la Stakeborg. Nici nu vreau sa ma gandesc ca eram la cateva zile/calluri distanta pentru ca FTX sa sponsorizeze atat activitatea noastra pe Youtube cat si newsletter-ul. Abia asteptam that badge of honor si nu pot sa nu ma gandesc ca mii de oameni poate urmau sa isi faca un cont acolo si sa ramana fara fonduri peste noapte.

In fine, revenind la piata, din pacate se dovedeste ca cei care accentuau ideea ca ultimul bull run nu a fost stimulat in principal de inovatie ci de injectarea lichiditatii de catre FED si overleverage au avut ceva mai multe dreptate decat mi-am imaginat, sau am vrut sa cred. Asta inseamna ca pe langa bear market-ul generat de conditiile macro avem si un proces de deleveraging in place, lucru ce poate duce la o volatilitate pe care nimeni nu o poate estima cu precizie. In astfel de conditii ciudate, preturile se vor misca independent de analiza tehnica, asta neinsemnand ca nu vor conta graficele ci ca ar putea avea un impact semnificativ mai mic.

Am vazut cifrele pe inflatie ( CPI) venind ceva mai bune - 7.7% iar piata de equities a reactionat de parca tocmai se anuntase ca s-a oprit cresterea dobanzilor.

Nasdaq:

SPX:

Iar dolarul ( DXY) pare de asemenea ca are o reactie virulenta scazand semnificativ:

Avand in vedere ca bitcoi & co erau mai degraba stabile cand equities schiopata, daca nu am fi avut evenimentul numit FTX astazi am fi vazut un bitcoin la peste $22.000. Asa…sunt in jur de $17.000 iar perspectivele continua sa fie mai degraba bearish decat bullish.

Las graficul pe care l-am tot folosit in ultimele saptamani:

$18.000 devine noua rezistenta iar despre support nu as dori sa vorbesc deocamdata din motivele mentionate anterior.

Ce mi se pare important e ca daca am dreptate si piata a fost overly bullish pe un CPI care a scazut putin raportat la violenta masurilor luate impotriva lui, am putea asista la un retracement post-elections iar asta va adauga inca si mai multa presiune pe si asa grea incercata piata crypto.

Personal, am inceput sa iau bitcoin destul de liniar de la $17.900 si pana la $16.100. Pastrez planul despre v-am tot vorbit: cumparam bitcoin cat de ieftin ne permite situatia macro, pentru ca mai apoi, la momentul potrivit, sa culegem ETH si ulterior Alts. Trade-ul cu ETH-ul pe care l-am vandut la $1590 e still in place, nu l-am recumparat desi piata a ajuns undeva in zona dorita de mine approx $1050. Mi se pare greu de crezut ca bitcoin a spart support-ul de 18k iar ETH nu va face acelasi lucru cu $1000.

Mai revin cu lucruri interesante pe care le-am discutat pe aici la Real Vision si in editiile viitoare.

LFG!

Vlad

P.S. L-am intrebat ieri pe Raoul cum l-a simtit pe SBF la interviul pe care l-a facut de curand: geniu sau sociopat. Raspunsul a fost simplu: un geniu, dar nedoriind sa detalieze relatia dintre FTX si Alameda a accentuat zvonurile cum ca nu exista granite intre cele 2. De altfel, in interviul pe care l-am facut si eu cu Amy, am intrebat acelasi lucru more or less:

 

==========

The curious bookworm:

A devenit un trend ca oamenii cu background in armata sa scrie carti, dar Call Sign Chaos: Learning to Lead e ceva mai speciala pentru ca Mattis nu a fost inca un nume din pluton. Printre altele, a ajuns si in politica unde a scos in evidenta bullshit-ul lui Trump si a spus binepa pozitiei de Secretary of Defense. Dar pana la urma conteaza mai mult ideile vehiculate si valoarea lor de adevar si mai putin cine esti.

Ideile pe care mi le-am notat ca sa meditez asupra lor:

  1. Cei mai multi dintre oamenii pe care ii etichetam ca fiind "destepti" sunt opportunistic learners, in sensul ca nu vin cu idei noi ci doar sunt extrem de priceputi in a le capta pe ale altora si ale ajusta. Suna mai usor decat este cu adevarat iar realitatea este ca intr-o lume atat de complexa, sa fii destept nu inseamna aproape nimic in ecuatia succesului in viata. Ajuta, dar nu e o conditie sine qua non.

  2. Daca vrei sa fii un leader cu impact e obligatoriu sa stabilesti granite clare cu cei cu care lucrezi. Daca vrei sa fii placut sau popular inainte de a fi eficient eventually vei esua. Am trait asta de mai multe ori pe propria piele si a fost una dintre cele mai scumpe lectii pe care le-am primit de-alungul timpului. Simti ca esti vindecat pana ti se intampla din nou.

  3. Nu poti fi un lider adevarat daca nu pui pe primul loc competenta si nu te abtii de la a face favoruri. Unii oamenii ne plac mai mult decat altii. E parte a identitatii noastre sa facem astfel de impartiri. Carisma sau prietenia nu tin loc de competenta si hard work.

Ce imi place la astfel de carti e convergenta de lectii pe care le poti accesa desi domeniile din care sunt extrase pot fi extrem de diferite. (Auto)biografiile sunt genul meu preferat pentru ca sunt scrise de oameni care au facut lucruri si care au trecut prin experiente formatoare din care au desprins invataminte adesea forever green. Faptul ca ajung la noi e un privilegiu pe care il subestimam.

=================

Sustenabilitatea si viitorul NFT royalties

Cat de sustenabile sunt royalties? Cat din succesul lor se datoreaza hype-ului crypto si NFT-urilor in general si cat utilitatii efective? Si cum beneficiaza atat artistii cat si consumatorii?

Am auzit de destule ori cat de putin platesc platformele de streaming artistii muzicali, dar cum sta treaba cu pictorii, graphic designerii si alti asemenea?

In 1963 Harvey Ball, un artist American comercial, a creat design-ul fetei zambitoare de mai jos, pe care cu siguranta o cunoasteti:

Pentru ea, a primit $45 ($438,25 astazi, ajustati pentru inflatie). N-a inregistrat marca nefiind interesat de bani in mod special. The Smiley Company, compania care foloseste desenul, face peste $500 milioane anual din deal-uri licentiate cu firme precum Coca Cola, McDonald’s sau Nutella si va las pe voi sa ghiciti cat din acele sute de milioane a primit Harvey.

Aceeasi poveste are loc si cu familiile renumitilor pictori, de pilda, van Gogh. Josien van Gogh si Sylvia Cramer sunt stranepoatele lui Vincent Van Gogh, artist de renume international si cu nenumarate lucrari care se vand peste tot in lume. Cum ar fi ca familia sa primeasca 2,5% din vanzarea din 2019 de la Christi’s a lucrarii “Arbres Dans Le Jardin de L'Asile, 1889” in valoare de $40 milioane? Asta ar fi insemnat 1 milion de dolari dintr-o singura vanzare, neglijand restul de ~860 picturi in ulei pe care le-a facut van Gogh.

Viitorii si actualii artisti de renume similar au o sansa sa nu moara in saracie de a-si putea intretine familia in ciuda faptului ca job-ul lor (si pasiunea) nu este banoasa in mod conventional. Iar fiecare piesa de arta la care au lucrat devine in sine un revenue stream, fiind in mainile pietei libere (si curatorilor de arta) pentru a-si stabili valoarea.

Royalty-urile in crypto ar trebui, teoretic, colectate si trimise catre owner din codul smart contract-urilor - insa practic, marketplace-urile de NFT-uri decid daca le onoreaza sau nu. Mai mult decat atat, acestea au restrictii diferite de royalties iar unele permit doar redevente daca exista o intreaga colectie, nu si pe NFT-uri individuale. Insa pana de curand royalty-urile erau platite, iar comunitatea NFT este acum impartita intre obligatia de a onora utilitatea smart contract-urilor si optionalitatea de a nu plati royalties (precum face Sudoswap).

Hai sa vedem niste date.

Precum zice cofondatorul Magic Eden, marketplace-ul principal de pe Solana, 92% din veniturile istorice ale creatorilor de NFT-uri provin in medie din vanzarile primare, si doar 8% din royalties. Este de mentionat totusi ca piata este indeajuns de tanara incat statistica sa fie skewed si sa aiba nevoie de o mai mare plaja de subiecte, filtrand de asemenea miile de proiecte care nu se vand si nu creeaza venituri secundare cat si marile colectii precum BAYC / Otherdeeds care, avand volum urias, au generat zeci de milioane de dolari:

Pentru creatorul de rand, redeventele sunt in momentul de fata manate predominant de starea pietei crypto, care in momentul de fata nu se afla in cea mai buna stare. Mai multi oameni interesati de crypto si blockchain -> mai multe persoane care sunt expuse la NFT-uri -> audienta mai larga -> sanse mai mari sa fie descoperit. Inseamna asta ca nu merita sa se implice? Nu, insa va mai dura ceva pana cand atentia nu va mai fi doar asupra proiectelor blue-chip iar lumea va incepe sa exploreze si alte colectii. Inca de anul trecut, volumele marketplace-urilor (care sunt direct proportionale cu valoarea redeventelor platite catre creatori daca acestea sunt onorate de marketplace) este intr-o continua scadere:

Iar dintre cei care nu le onoreaza (sau le onoreaza partial), cam asa arata treaba:

Opensea este de departe cea mai potrivita platforma in momentul de fata pentru listarea colectiilor pentru creatori insa pierde din marketshare in fata noilor platformelor care permit costuri de achizitie mai mici fiindca nu le onoreaza si au taxe de tranzactionare mai mici:

Dar astea nu sunt semne de alarmare inca. Printre volumele de trading care au scazut cu pana la 90% fata de cele mai active luni se afla si artisti, case de discuri sau asociatii care lanseaza NFT-uri care sunt sold out in cateva minute, pentru ca apoi sa genereze venit lunar de zeci de mii de dolari doar din royalties. Meanix scrie saptamanal despre Music NFTs in Newsletter-ul Free si nu rateaza release-uri - si ati fi poate surprinsi de cate se intampla in spatele proiectelor flagship. Billboard a facut o lista cu topul Music NFT-urilor vandute in octombrie si majoritatea dintre ele au secondary sales mai mari decat initial sales deja, and we’re just 1 month in.

Cum beneficiaza si fanii de pe urma redeventelor?

Galaxy Digital a scos un raport despre NFT royalties in care estimeaza ca artistii au primit peste $1.8 miliarde din royalties cu un procent mediu de royalty de 6%. Insa, din acest numar urias, 10 entitati au obtinut 27% din toate redeventele iar primele 482 colectii de NFT-uri au strans 80%.

Toti acesti bani au revenit echipelor sau indivizilor responsabili pentru colectiile lansate, insa aceste redevente (care in prezent sunt platite de catre vanzator, ca un seller’s fee si nu sunt un buyer’s premium) pot fi ulterior utilizate pentru alte beneficii precum evenimente, giveaway-uri cu merch sau bilete si subscriptii anuale, nu se opresc automat in buzunarele lor.

Fara aceste venituri, artistii se bazeaza pe succesul colectiei la lansare si atat, ceea ce ii pune in dezavantaj pe majoritatea fiindca fara o baza uriasa (sau preturi exorbitante) este greu sa se intretina si sa isi continue activitatea. Mai mult decat atat, in lipsa redeventelor, cea mai usoara solutie pentru ei este sa creasca preturile initiale, lucru care in final va dauna consumatorilor.

In momentul de fata, situatia royalties-urilor nu este aproape de a fi clara. NFT-urile promit, printre altele, aceste beneficii pentru artisti - insa nu isi pot demonstra calitatile daca industria se poticneste in aceiasi intermediari (marketplace-urile) care au singurul interes de a face profit, asadar sunt manati sa fie competitivi (si, precum cazurile aratate mai sus, sa faca orice pentru a atrage mai multi cumparatori).

Este posibil ca aceste dispute sa fie de impact pe termen lung in spatiul NFT-urilor si sa descurajeze noi artisti din a se alatura, insa am incredere ca se vor rezolva cu timpul si lumea va recunoaste importanta eliminarii intermediarilor in arta.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Pair: FTT/USDT

Entry: $4

SL: $4,5

TP: $3

Crypto a avut o saptamana nebuna si toate sursele de stiri au acoperit caderea FTX. Daca nu ne-am uitat la newest lows pe care le-a facut crypto, am putea spune ca putem incepe sa ne gandim la sfarsitul bear market-ului. In urma inflatiei in scadere raportate saptamana asta, DXY a spart trendline-ul ascendent si suportul de 108, avand ca urmatoarea oprire nivelul de 104,5:

Drept raspuns, piata de equities are o noua incercare de a sparge trendul descendent weekly, cu un price action mai puternic decat data trecuta. Volumele insa sunt in usoara scadere asa ca nu m-as arunca sa fiu 100% convins ca vom reusi, la urma urmei inca suntem la un lower high.

BTC si ETH si-au pierdut, cu volum, orice avantaj castigat in ultimele cateva saptamani si BTC a facut new low, la $15.600. Tehnic vorbind, urmatoarea oprire este la $14.000 insa evenimentele si stirile macroeconomice pot incetini sau anula scaderea. Suntem intr-o situatia delicata in care vestile bune au fost complet anulate de povestea FTX si este posibil ca multi dintre actorii pietei crypto sa fi avut fonduri pe FTX, investitii considerabile in FTT sau Solana si ca saptamanile ce urmeaza sa scoata la iveala contagiunea, ca in cazul 3AC.

Am facut trade-ul saptamanii acesteia pe baza stirilor, profitand de scaderea FTT cum se putea face si in cazul LUNA pe care insa am ratat-o. Cu toate ca am ratat miscarea de la ~$20 in jos, orice stire care aparea misca pretul cateva procente si nu am vrut sa risc decat pana a venit stirea ca Binance nu crede ca va ajuta FTX, fiind astfel the final nail in the coffin. Entry-ul si TP au fost alese observand order book-ul Binance si actiunea pretului, intrand de 2 ori pe masura ce pretul era respins la $4. Tipul asta de trade-uri sunt foarte riscante din cauza volatilitatii si se ivesc rar, motiv pentru care e bine sa stim riscul cu care suntem confortabili si, daca suntem pe faza, sa profitam de ele.

Asadar, am intrat in trade de 2 ori la acelasi pret ($4) cu 100 de unitati de fiecare data, inchizand la $3 complet trade-ul (+33,33%) cu 266,67 unitati.

Pana la urmatorul trade astept reactia S&P500 la partea de sus a trendului si vestile pe Twitter legate de contagiunea din crypto. Sunt de parere ca orice pozitie long acum este un pariu impotriva oricarei alte firme care sa fi avut expunere la FTX.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.