• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #70: De ce nu facem bani in crypto?

The Crypto Insider PRO #70: De ce nu facem bani in crypto?

Inainte de toate, un aspect tehnic: pentru ca e-mailul e destul de lung, Google il va taia si va afisa un mesaj pe care trebuie sa dati click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

IMPORTANT: 

In ultimul Crypto After Dark am vorbit despre cateva aspecte importante ale pietii: cand vine bottom-ul, capitulare minerilor, pana unde mai cadem, cum cumparam in perioada urmatoare, dar si saga FTX explicata din perspectiva modului in care SBF si Alameda au jucat-o. 

 

—----------

Ce-i pe masa: 

Vlad vorbeste despre motivele pentru care nu facem bani in crypto

La "The curious bookworm" discutam despre Everything Is Figureoutable by Marie Forleo

Matei exploreaza necesitatea tehnologiei blockchain in industria bancara.

Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre prospectele imediat urmatoare ale pietei bursiere si celei crypto.

—---------------

The Macro

In ultimul CAD ( Crypto After Dark) am acoperit mai multe aspecte "tehnice" ale actualului bear market si a situatiei din prezent astfel ca astazi o sa incerc o abordare din alta perspectiva. Sa fii profitabil e un cumul de mai multe aspecte, dar doua sunt extrem de importante: cum te raportezi la tine insuti si intelegerea pietei. Hai sa vedem ce iese :) 

"Am pierdut $500 in mai putin de o ora", mi-a spus un prieten cu care m-am intalnit in aeroport zilele trecute. L-am intrebat cum si mi-a zis "a scazut piata crypto".

Stia si el ca e o figura de stil pentru ca e profesor de finante, dar tocmai pentru ca are profesia asta am ramas pe ganduri. Daca un om educat, smart, cu ceva bani formuleaza astfel un eveniment absolut obisnuit pentru cineva care investeste, de ce ma mir ca cei mai multi reactioneaza ridicol de disproportionat in timpul ultimelor capitulari? 

Bear market-urile ar trebui sarbatorite la fel cum ne bucuram sa vedem reduceri de black friday, dar nu o facem pentru ca lucrul pe care ti-l cumperi e cert, in timp ce investitia e incerta. Dar nu exista si un alt unghi? Indiferent ce ti-ai cumparat in ultimii 5 ani de black friday, sansele sa il mai ai, sa iti placa sau sa fie intr-o stare ok sunt extrem de scazute. A fost cert, puteai sa il tii in mana, dar s-a consumat. O investitie bine fundamentata este exact opusul. Nu stii in ce directie va merge, dar daca pariul e corect sfarsesti avand mai mult, nu mai putin. Ca de obicei folosim profiturile pentru a cumpara tot rahaturi e alta discutie :) 

Sa faci bani din crypto nu e greu in sine, procesul nu e complicat si aproape oricine o poate face. Problema e la noi oamenii, la incapacitatea noastra de a sta concentrati pe acelasi lucru o perioada mai lunga de timp. Asta e si motivul pentru care de fapt totul se rezuma la un joc al rabdarii educate. Sigur, la modul ideal vrei sa iti maximizezi profiturile, sa vinzi top-ul si sa cumperi bottom-ul, dar intrebarea la care trebuie sa raspunzi este: vrei sa dedici zecile de ore necesare pentru a putea fi atat de priceput in calibrarea intrarilor si iesirilor? Iar dupa ce raspunsul e da, esti ok cu ideea ca te vei insela in mai mult de jumatate din timp? 

L-am cunoscut in februarie pe Thorsten, un tip despre care, la prima vedere, nu poti sa spui daca are 48 sau 65 de ani. Mi-am dat seama ca e mai degraba spre a doua borna atunci cand mi-a povestit ca a inceput sa faca trading in 1989 cand multi dintre noi fie nu eram nascuti, fie aveam o mana de ani. M-am vazut de 3 ori anul asta cu el si de fiecare data il torpilez cu o sumedenie de intrebari iar asta transforma discutiile noastre, invariabil, in interviuri. La propriu, in ceea ce priveste pietele, el nu are ce sa invete de la mine; asa ca ma asez cuminte in banca si pun intrebari. Mereu ma aleg cu cate ceva. 

Doua lucruri am dezbatut ultima data: lipsa apetitului lui pentru crypto si care ii sunt punctele forte si cele slabe. Ambele merita detaliate. 

A auzit de bitcoin prima data in 2012 si de atunci a avut doar 2 trade-uri. A cumparat in aprilie 2017 si in aprilie 2020. A vandut in noiembrie 2017 si in februarie 2021. Prima data a intrat pe spargerea rezistentei de la $1500 si a vandut la $8400. Aproape 6x. A doua oara a luat la $8600 si a dat la $36000. In jur de 4x. "Ma uitam pe grafic o data pe saptamana sa ma asigur ca nimic dramatic nu s-a intamplat si citeam saptamanal 3 newslettere/rapoarte ca sa am context". In niciuna din cele doua instante nu a fost nici macar aproape sa cumpere la bottom si de fiecare data a vandut la jumatatea bull market-ului. 

"Eu cred ca sunt top 1% in ceea ce priveste intelegerea primei parti a unui bull market si a ultimei parti a unui bear market. In rest sunt mai degraba average si nu reusesc sa corectez asta". Asta spune un trader care avea peste 10 de ani de experienta cand s-a sparta bula dotcom in 2000. Sa crezi ca poti fi mai profitabil ca el si ca il poti outsmart dupa 1 an de stat in crypto e ca si cum ai crede ca esti mai bun la fotbal decat Mbappe doar pentru ca ati batut amandoi cate un 11m tu ai dat gol si el a ratat. 

Cei mai multi din crypto nu stiu ce nu stiu si cred ca stiu ignorand ca totul e o batalie pe lichiditate si nu ai cum sa ai sanse daca mergi la un astfel de razboi cu prastia; big boys vin cu tancurile si te vor nivela inainte sa apuci sa clipesti.

Asta am incercat cu newsletter-ul, asta vom incerca si cu platforma de cursuri pe care o vom lansa in curand, dar si cu lucrurile pe care le publicam pe canalul de Youtube: sa ii ajutam pe cei care vor sa fie profitabili in crypto sa inlocuiasca prastia macar cu o pusca, daca nu cu un tun. Dar armele nu le furnizam noi pentru ca nu asa functioneaza jocul. Armele sunt castigate de fiecare in parte, noi doar atragem atentia DE CE e nevoie si CUM se poate rezolva problema. Nu e o fuga de responsabilitate sau o lipsa de asumare ci o realitate: in crypto, ca si in business, strada o treci singur si esti primul responsabil sa ajungi intreg de partea cealalta a drumului. 

Am si abandonat sa scriu pentru cei care nu inteleg asta; trebuie sa te hotarasti cine face parte din "haita" ta. Nu poti fi eficient pentru cei care chiar merita si cu care rezonezi, daca vrei sa fii pe placul tuturor iar commitment-ul nostru, al echipei, este sa executam cat putem bine pentru cei care inteleg principiile din spatele muncii noastre, pentru cei care inteleg ca trebuie sa investeasca in propria educatie daca vor sa si profite de pe urma industriei asteia. 

Fata de ce am spus in live, m-am mai uitat recent (cu satisfactie) la graficele cu privire la outflows-urile de pe exchange-uri si sunt cele mai mari din istorie. Lumea incepe sa inteleaga de ce e o idee buna sa nu stai cu majoritatea asset-urilor ( mai ales daca nu esti trader) pe un exchange centralizat. 

Ce mi s-a mai parut interesant este ca long-term holderii aproape ca nu au clipit pe capitularea datorata FTX-ului la 15k pentru ca mai apoi sa se ingramadeasca sa acumuleze. 

Este exact cum spuneam si in live, banii seriosi se produc in urma pariurilor facute cu convingere

Inainte sa va las in compania cartii de saptamana asta, vreau sa va mai atrag atentia asupra graficului ETH/BTC care este intr-un range ( 0.055 - 0.085) de mai bine de un an si jumatate. Judecand dupa actualele conditii din piata si a fortei gravitationale pe care $ETH a avut-o in ultimele luni, mi se pare ca testarea support-ului acestui range are o probabilitate destul de ridicata. 

Va spun asta pentru ca stiti ca urmaresc traseul BTC ieftin -> ETH -> Alts :) 

Stiu ca pare paradoxal, dar peste timp, cand vom putea uni fara povara emotionala punctele acestui bear market, vom afla ce an util a fost 2022 atat din perspectiva investitionala cat si a lectiilor pentru viitor. Principiile sanatoase ne vor fi prieteni toata viata daca suntem indeajuns de isteti sa realizam ca jocul e mai lung decat ce vedem sub nas. Cei mai multi nu sunt si din asta ne vine si leverage-ul nostru. Stakeborg people. 

LFG! 

Vlad

P.S. Da, Genesis trading, un nume de care poate ati auzit, are nevoie luni de 1 miliard de dolari pentru a continua sa fie liantul intre piata crypto si activitatile institutionale. Nu are rost sa intru in detalii, dar cu ce trebuie sa ramaneti e ca daca Genesis nu supravietuieste, more pain to come. Cu 175 de milioane blocati la FTX, compania a oprit deocamdata retragerile. Cei care o detin, Digital Currency Group au oferit 140 de milioane pentru ca operatiunile sa continue, dar nu vor da miliardul, semn extrem de prost. Caderea Genesis ar putea impinge contagiunea si mai departe. 

==========

The curious bookworm: 

Nu imi plac shortcut-urile din principiu, dar ador sistemele ( mai ales cele de gandire) care simplifica drumul din punctul A in punctul B. Ma gandesc constant cum pot simplifica pentru a ajunge le esenta cat mai repede. Asta e si motivul pentru care cele scrise de Marie Forleo au rezonat foarte bine la mine in cap. 

Cele mai interesante idei: 

  1. Cele mai multe din cele care ni se intampla, indiferent cat de complicate par, au intotdeauna o solutie. Chiar si cei mai cretini dintre noi sunt destul de descurcareti raportat la dimensiunea problemelor cu care se confrunta. Tine de noi sa ne asumam mindset-ul asta si sa ne obisnuim sa invartim o problema in maini pana cand ii gasim punctele de vulnerabilitate. Poate suna common sense, dar daca o sa va ganditi la cele cu care va confruntati adesea intram prea in adancul lor cand solutia e sa fim ceva mai distantati. Solutiile vin din bigger picture. 

  2. Circuitul actiunii: Crezi un lucru -> Incepi sa te gandesti la el -> Incepi sa "il simti" -> Acum ca esti mental aliniat, il executi -> Observi rezultatul si incepi sa il ajustezi in functie de necesitati. 

  3. Atunci cand ai tendinta de a spune "stiu asta deja" intri pe un taram periculos. Uneori poate e adevarat si salvezi ceva timp, dar atunci cand te blochezi si nu mai asculti, ce se pierde se poate dovedi mult mai important decat acel timp. 

Take it with a grain salt, dar in fiecare an se cheltuie 59 de miliarde de dolari pe inghetata in timp ce rezolvarea problemelor cu apa potabila din Africa ar costa mai putin de jumatate. 

=================

Blockchain x banking

Industria bancilor este printre cele mai mari din lume iar primele 10 banci in materie de active detinute au peste 36,5 trilioane de dolari in bilant. In urma crizei din 2008, cauzata in principal de conditii foarte relaxate de creditare din partea bancilor comerciale si de investitii, masurile aparute plaseaza bancile acum in probabil cel mai bun moment (din punct de vedere al sigurantei clientilor) din totdeauna. 

“The Innovator’s Dilemma” exploreaza motivele pentru care liderii de industrie (oricare ar fi aceasta) ajung sa esueze in fata tehnologiilor emergente tocmai din motivele care-i fac buni in piata in care activeaza. Blockchain-ul ar putea fi acest moment pentru banci, cel in care o mana de companii vor fi cele care reusesc sa fie indeajuns de inovatoare si agile incat sa adopte si sa perfectioneze tehnologia iar majoritatea vor da gres. Dar schimbarea n-o sa fie subita ci mai degraba o moarte inceata dar sigura, fiindca pentru ca blockchain-ul sa aiba succes in industria banking-ului nu este nevoie ca el sa inlocuiasca complet bancile. Este suficient sa influenteze crearea unor noi modele de business si sa incurajeze competitia intre institutiile financiare, scazand barierele de intrare si costurile.

Caderea FTX a demonstrat un lucru foarte important pentru finantele traditionale si cele descentralizate: imprumuturile care au fost platite cu prioritate au fost cele in DeFi, unde smart contract-urile sunt obiective si nu le pasa de intelegeri sau coruptie. Mai mult decat atat, colapsul lor a dus la o crestere impresionanta a volumului DEX-urilor, poate cel mai bun indicator al DeFi-ului:

Stim ca cea mai vehiculata industrie despre care se spune ca blockchain-ul o schimba este cea financiara, iar bancile sunt cea mai buna imagine a acesteia. Care sunt atunci motivele specifice cu care blockchain-ul le poate ajuta si de ce sunt atat de importante pentru noi?

Costuri operationale scazute

De la numarul ridicat de angajati necesari pentru procese care in viitor vor fi automatizate precum oferirea de credite sau lucratori office, bancile au costuri de functionare foarte ridicate. Mai mult decat atat, exista mult lucru manual depus pentru fiecare potential debitor si costuri intre banci sau alte institutii financiare.

McKinsey estimeaza ca pana la $1 miliard de dolari pot fi economisiti de catre banci prin folosirea solutiilor blockchain pentru onboarding-ul clientilor iar valoarea economiilor poate creste pana la $13 miliarde incluzand costurile din cauza fraudelor, pierderii cardurilor sau amenzilor.

Democratizarea accesului la imprumuturi

Scriam in numarul #66 al TCI Pro despre CBDC-uri (care, ironic, pot accelera drumul bancilor catre tehnologia blockchain) si promisiunea DeFi de a veni in ajutorul celor care nu au acces la banci. In momentul de fata, majoritatea creditelor de la banci reputabile se dau in baza unui scor rezultat de pe urma profilului clientului, care include salariul, vechimea in munca sau cat de probabil este ca acesta sa poata plati imprumutul. Din acest motiv, multi oameni nu indeplinesc conditiile necesare cu toate ca nu este garantat ca ei sa nu poata plati imprumutul.

Utilizand blockchain-ul, procesele de creditare sunt transparente si accesibile tuturor, iar imprumuturile in sine si platile aferente nu sunt in mainile ofiterilor de credite, ci al liniilor de cod auditate. In prezent imprumuturile sunt adesea luate in baza unui gaj care trebuie depus de catre debitor insa pe masura ce crypto evolueaza vom vedea cu siguranta mai multe modalitati de a le oferi, cu straturi aditionale de securitate. Pe deasupra, taiand o parte din costurile si intermediarii necesari, este posibil ca imprumuturile sa fie date cu rate de dobanda mai mici.

Timp redus de asteptare

De la inceputul si pana la sfarsitul actului de a primi un credit, debitorul poate astepta pana la cateva luni de zile fara a primi banii. Acelasi este si cazul unor plati interbancare si cu atat mai mult celor internationale. Sau ce se intampla cand familiile din tara nu primesc banii de care depind de la rudele din strainatate zile (sau saptamani) la rand din cauza blocajelor?

Cu ajutorul ledger-urilor (registrelor) distribuite, problemele clientilor retail cat si tranzactiile intre entitatile financiare se apropie mai mult de o finalitate instantanee, aducand de la sine si taxe scazute. Probabil ca n-o sa vedem in perioada imediat urmatoare banci foarte mari folosind, de pilda, Polygon insa acestea pot experimenta pe alte blockchain-uri publice (sau programe pilot cu blockchain-uri private) lipsa nevoii de documente pe hartie si automatizarea prin smart contracts

Eficienta impartasirii informatiilor KYC

Eforturile globale impotriva spalarii banilor insumeaza costuri de peste $10 miliarde anual (ignorand amenzile), ceea ce genereaza presiuni din partea investitorilor cu privire la reducerea lor. In acelasi timp, reglementarile internationale nu permit relaxarea masurilor Anti-Money Laundering (AML) si obliga institutiile financiare sa mentina procesele de Know Your Customer (KYC), care pot dura pana la 30 de zile sa se finalizeze.

Un blockchain public sau impartasit de un consortium format din bancile lumii ar reduce duplicarea eforturilor de procese KYC si ar scadea numarul de erori aparute. In plus, Deloitte mentioneaza si ca trecerea la identitati digitale ar putea creste securitatea datelor care sunt in prezent tinute in baze de date proprii, adesea in sisteme software invechite si predispuse la vulnerabilitati. Bancile vor putea comunica mai repede si mai sigur, rezultand in avantaje pentru ele cat si pentru clienti.

Riscuri de implementare

Sigur, drumul bancilor catre utilizarea blockchain-ului nu este usor. Chiar daca exista banci care experimenteaza deja cu tehnologia blockchain sau chiar care incurajeaza direct dezvoltarea unor solutii precum o face Santander, costurile efective de implementare sunt inca foarte mari. Sisteme intregi care sunt construite in jurul unor date de baze individuale trebuie sa se transforme intr-unele comune… iar intregul model de business trebuie sa se adapteze.

Reticenta bancilor de a adopta blockchain-ul provine si din faptul ca nu exista un avantaj competitiv real in a fi primul care face trecerea, ci beneficiile se strang pe masura ce se aduna mai multi jucatori. Din contra, sa fii singura banca ce-si ofera datele public reprezinta un dezavantaj pe care multi vor vrea sa-l exploateze.

Mai mult decat atat, nu exista inca solutii indeajuns de pregatite pentru on/off ramp-ul a sute de milioane de clienti, iar stablecoin-urile cum le cunoastem astazi sunt diferite de ce-si propun guvernele lumii sa realizeze cu CBDC-urile. Iar starea reglementarilor (anume, lipsa lor) impiedica si mai mult adoptia in cadrul unora dintre cele mai atent supravegheate institutii. Si, in ultimul rand, documentele majoritatii cetatenilor sunt inca hibride (fizice SI digitale), iar blockchain-ul si automatizarea nu pot avea loc fara digitalizare completa.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, mi s-au parut interesante cele patru cazuri pe care Deloitte le identifica pentru utilizarea blockchain-ului de catre banci. In functie de increderea oamenilor in institutiile traditionale si limitarea tehnica a tehnologiei, ei vad astfel posibilele situatii:

Personal, tind sa cred ca in timp scenariul 3 este cel mai probabil deoarece suntem rezistenti la schimbare si scenariul 4 has a long way to go. Inca avem probleme in a le explica oamenilor ca exista o diferenta intre crypto si blockchain, ceea ce-mi spune ca suntem departe de a crea portofele digitale pe care membrii familiei sa le foloseasca pentru servicii de banking.

Matei

=================

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Saptamana ce tocmai s-a incheiat pe equities marcheaza inca o incercare esuata de a iesi din trendline-ul descendent. Cu toate ca ne-am ridicat repede de la suport, inca nu pare sa putem sa trecem de trendline - insa pe masura ce acesta coboara, ne apropiem de suport si e posibil sa formam un wedge din care sa iesim ulterior cu mai multa forta. In afara presupuselor rachete rusesti care au ajuns pe teritoriul Poloniei, nimic nu s-a schimbat in situatia macro de saptamana trecuta.

In acelasi timp, BTC si-a revenit putin din cea mai proasta saptamana (cea trecuta) din iunie incoace, candle-ul weekly care ne-a adus in range-ul $24.000 - $18.000. Volumul saptamanii trecute a fost cel mai mare inregistrat pe Binance de pana acum iar saptamana ceasta cresterea a fost pe un volum (pana acum) de 2 ori mai mic. Inca ne aflam intr-un moment delicat in care incepem sa auzim despre damage-ul facut catre firme de VC, in special cei cu fonduri pe FTX, investitii in ei si in ecosistemul Solana.

Sunt insa surprins de cat de bine se tine ETH in fata tuturor celor care se intampla, fiindca ne aflam aproape in acelasi loc in care ne aflam si in septembrie, cand BTC inchidea la $20k. Odata ce incep sa mai iasa la iveala vesti despre situatia marilor firme din crypto, o sa caut intrari pe ETH pentru ca a demonstrat totdeauna relative strength.

Short term, DXY a facut bounce de la mini-nivelul de suport 105,3, S&P500 se afla la rezistenta trendului iar crypto deja a vizitat new lows. Cred ca e posibil ca in viitorul apropiat, daca nu primim vesti bune, sa revizitam $1000 pentru ETH (pe care nu l-am mai atins din iulie) si BTC sa ajunga la low-urile “promise”, $14.000-$14.500.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.