- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #83: Ce urmeaza in martie pentru piata crypto?
The Crypto Insider PRO #83: Ce urmeaza in martie pentru piata crypto?
TCI PRO #83 - Ce urmează în martie pentru piața crypto?
The Crypto Insider #83: Ce urmează în martie pentru piața crypto?
Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!
Ne puteti recomanda prietenilor vostri cu toata increderea ca nu vom fugi cu banii lor! Stakeborg Academy are un free trial pentru ca prietenii vostri sa poata sa arunce o privire si sa isi dea singuri seama daca e pentru ei sau nu. Adica daca vor sa faca $$$ sau se uite cum facem noi 🎉 Link-ul e asta si trecem la contabilitatea berilor pe cei care ne ajuta sa marim tribul! http://bit.ly/3YcJTk7In plus, uite si un cod de 20% reducere pe care il pot utiliza daca se hotarasc sa devina non-retail investors in crypto: friend_of_pro_20
Ce-i pe masa:
Vlad vorbeste cu graficele de monthly si weekly in fata.
Matei explica psihologia umana fata de bunurile comune.
Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre bounce-ul recent si un update despre ultimul trade.
The MacroS-a mai incheiat o luna pentru bitcoin iar peisajul arata dupa cum urmeaza:
Dupa cum vedeti 50 MA monthly ( linia rosie) a jucat rol de support in martie 2020 iar acum pretul se identifica practic cu respectiva zona. E important de mentionat aici un principiu important: cu cat timeframe-ul unui grafic e mai mare, cu atat support/resistance sau indicatorii sunt mai solizi. Practic, daca pretul "sparge" o rezistenta pe 4 ore, e important, dar e mai putin relevant decat daca ar face-o pe daily.Atunci cand exista o confluenta intre time frames, relevanta creste exponential. De exemplu moving average-ul pe monthly de mai sus este la $24.000. Daca ne uitam pe weekly:
Moving average 50 este la $24.093Moving Average 200 este la $25.192Din toate datele mentionate anterior, putem concluziona cu usurinta ca range-ul delimitat de $24.000 si $25.192 va juca rol de rezistenta extrem de puternica. Cu cat pretul sparge mai usor ( a se citi mai repede si cu volum) range-ul, cu atat asistam la cumparatori cu o convingere ridicata ceea ce face sa scada sansele unei caderi ulterioare sub acest nivel. Moment in care se intampla procesul de resistance turns into support. Si daca am vorbit de volum ca element cheie in interpretarea price action-ului, haideti sa aruncam o privire la aceleasi timeframes ca mai sus.
Primul outlier e ca volumul pe caderea de la 31k la 18k a fost foarte mic. Combinam asta cu morfologia candle-ului ( aproape complet rosu) si putem concluziona ca in iunie 2022 cumparatorii au fost cvasi inexistenti. Urmatorul outlier e septembrie 2022 cand am avut parte si de cel mai mare volum de cand a inceput bear market-ul. Candle-ul e relativ mic, cu un corp aidoma -> raportul dintre cumparatori si vanzatori a fost echilibrat desi zona testata in jos a fost aceeasi ca mai sus: $18.500. Panica s-a mai estompat. FTX moment a venit cu volum si incertitudinea data de caderea unui mare jucator din piata combinata cu posibilele efecte ale unei contagiuni a carei dimensiuni inca nu o stim. Ianuarie s-a suprapus cu narativul hyper optimist din equities. Soft-landing-ul parea in carti iar o pivotare care sa dea posibilitatea pietelor sa respire era perceputa la cateva luni distanta. Decent volume & big green candle. Cumparatorii au dominat piata la fel cum au facut-o vanzatorii in iunie. Rezultatul? 50% crestere. Cel mai interesant este insa si cel mai recent candle. Desi am avut o luna cu mai putine zile decat ianuarie, volumul ( pe Binance, dar a ramas cam singurul care conteaza) a fost mai mare. Raportul dintre vanzatori si cumparatori? Extrem de echilibrat, lucru vizibil din morfologia candle-ului: corp de abia vizibil. De obicei asta e un semn de epuizare a unui trend. Daca e sa luam in calcul ca equities au facut un pull back destul de semnificativ si peisajul macro "pictat" de optimismul din ianuarie aproape s-a evaporat din piete, e de asteptat ca si bitcoin-ul sa faca un retracement in martie. Orice alta miscare, inclusiv un candle asemanator cu cel din februarie e semn bullish pentru mine.
Dupa cum se vede, daca eliminam blackswan-ul din 2020, din 2015 pana in prezent, februarie a fost fara exceptie verde, indiferent de bear/bull market. Nu e de mirare ca la limita, dar a fost la fel si anul asta. Ce nu s-a intamplat niciodata e ca tot Q1 sa fie verde. Iar asta mi se pare extrem de improbabil in actualul context macro. Miscarile verticale cu volum au de obicei un retracement intre 40 si 50% din intreaga miscare. Asta inseamna ca am putea pretul la $20.000-20.500 fara ca asta sa puna in pericol in vreun fel cele "castigate" in prima luna a anului. Cu atat mai mult cu cat exista rezistenta majora de care vorbeam in debutul articolului de azi iar 20k a fost istoric o borna extrem de importanta. Pentru alts-uri e foarte important cum va avea loc aceasta miscare. Avand in vedere ca bitcoin dominance a crescut odata cu pretul ( de la 42 la aproape 45%), o cadere brusca ar coincide cu o crestere a BTC.D si implicit prabusirea alts-urilor atat fata de bitcoin cat si in stable terms. Un moment bun pentru cei care vor sa faca DCA in proiectele favorite. Asta cu atat mai mult cu cat "seful la altsuri", Ethereum, se pregateste de upgrade-ul Shanghai. Ramane de vazut cum va reactiona piata, dar daca Merge-ul s-a dovedit a fi destul de brutal pentru pret, nu vad de ce Shanghai ar fi altfel. Din contra. Iar price action-ul cere un retracement vs BTC:
Nu va lasati pacaliti de atatia 6969. In actualul bear market raportul ETH/BTC nu a coborat pe RSI monthly sub 50. Asta inseamna: fie ca 1. Suntem pe punctul ( a se citi cateva saptamani) de a avea o miscare in sensul astasau...2. Nu vom avea o astfel de miscare iar atunci cand piata va tura motoarele din nou, Ethereum va face flip la Bitcoin inainte sa clipim de 3 ori. 1 nu inseamna ca 2 nu se va intampla la un moment dat, dar ar fi o dovada de forta din partea investitorilor in ETH ca acesta sa se tina atat de tare vs regele padurii. Vreau sa inchei cu un grafic pe care l-am aratat si ieri in market update. Daca ne punem de acord ca exista smart si dumb money in piete ( chiar daca nu ne punem, e probat ca exista:)) ) noi vrem sa fim de fiecare data de partea smart money. Adica rareori cu cohorta de retail. Ce au facut in ianuarie vedeti mai jos:
Pana la urma e si asta un mod prin care Powell sa ii buzunareasca pe americani pana in punctul in care sa nu mai aiba bani cu care sa contribuie la cresterea/stickyness-ul inflatiei. Push stocks up -> lumea isi cheltuie economiile -> stocks go down odata cu reality checkup -> retail hodles ( soft landing-ul si deci bull market-ul e aproape, remember?) -> less money to spend on unnecessary shit. Wild wild world out there. Till next time, Vlad
Tragedy of the commons
De fiecare data cand masuram sau analizam un principiu economic trebuie sa avem in vedere ca unul dintre principiile cheie ale economiei este raritatea. Daca nu am vorbi despre bunuri rare (scarce), nu ar mai avea rost sa mentionam cererea si oferta si relatiile care rezulta din cele doua. Raritatea determina valoarea deciziilor pe care le luam in business, investitii si nu numai.Tragedy of the commons (Tragedia comunelor) este una dintre teoriile care explica cel mai bine mediul din pietele financiare si conditiile la care ne supunem cu totii atunci cand decidem sa facem parte din ele. Pentru a intelege ideile explicate de Garret Hardin in teoria sa e important intai sa ne familiarizam cu ce inseamna bunurile public si cele private:
Bunurile publice sunt acele bunuri care sunt imposibil de exclus (adica alte persoane/entitati nu pot fi excluse din utilizare bunurilor respective) si respecta principiul nonrivalitatii (mai exact, consumul bunului respectiv de catre un individ nu previne abilitatea de consum a altui individ). De exemplu, aerul pe care il respiram este un bun public: nu putem opri pe altii sa-l respire iar prin faptul ca noi il respiram, nu impiedicam si pe altcineva sa o faca fiindca este suficient de abundent.
Bunurile private sunt opusul bunurilor publice: ele sunt exclusive si respecta principiul rivalitatii. Consumul unui astfel de bun exclude alta persoana/entitate din a-l consuma. De pilda, o sticla de Cola Cola este un bun privat.
Tragedia comunelor explica unul dintre comportamentele fundamentale ale oamenilor cu privire la un alt tip de bunuri, cele comune (numite si common-pool resources). Acestea sunt o combinatie dintre cele doua mentionate mai sus, nefiind exclusive dar intrand sub principiul rivalitatii. Exemplul folosit de Garret este acela al unei pasuni care este folosita de multipli pastori. Cu toate ca terenul nu apartine nimanui si oricine poate veni sa-si hraneasca animalele de acolo, consumul ierbii de catre animalele unui pastor reduce cantitatea de iarba pe care o pot consuma animalele unui al doilea pastor. Din aceste considerente, incentive-ul pe care il avem este sa exploatam excesiv resursele si sa ne maximizam valoarea pe care o extragem din ele cat mai repede, inainte ca ele sa fie consumate de catre altcineva. Pe scurt, actionam in propriul interes. Dar asta dauneaza comunitatii (sau publicului) as a whole. Padurile, sursele de ala sau locurile de pescuit (toate care nu sunt sub o anumita legislatie care sa le protejeze) fac parte din aceasta categorie de bunuri.
In pietele futures si de options, de pilda, suma tuturor tranzactiilor este una nula. Fiecare contract al tranzactiilor reprezinta acordul a doua parti ca daca unul pierde, celalalt sa castige exact aceeasi suma. Pokerul si jocurile de noroc se afla in aceeasi cohorta la fel ca tenisul. Aceste situatii de zero-sum sunt cel mai bine explicate in game theory si prisoner’s dilemma, subiect pentru alt newsletter.Insa investitul (pe termen lung) este considerat a fi positive-sum game. Indiferent de faptul ca pentru fiecare cumparator exista un vanzator, investitiile in sine se bazeaza pe asteptarea ca in viitor, investitia va fi mai valoroasa. Si, prin investit, capitalizarea de piata a companiilor/proiectelor crypto creste si astfel se pot crea locuri noi de munca, creste cantitatea de bunuri/servicii livrate, cresc veniturile si asa mai departe.In crypto, miscarea finantarii bunurilor publice a prins anvergura devreme. DAO-uri dedicate precum Gitcoin au donat peste $35 milioane catre echipe care construiesc produse open-source, accesibile tuturor si personalitati ca Vitallik sustin aceleasi cauze.Revenind la bunurile comune, problemele care rezulta din atitudinea noastra naturala fata de ele este ca foarte putini isi vor dori sa investeasca in ele intrucat nu ne putem asigura ca vom maximiza, financiar vorbind, investitia propriu-zisa. Altii o vor folosi si astfel investitia noastra devine mai degraba o donatie. Solutiile gasite pana acum sunt acelea de a introduce legi care opresc libera exploatare a acestor resurse precum interdictiile pescuitului excesiv sau a defrisarilor. Sau privatizarea resurselor.Ce putem sa invatam din tech si crypto este atitudinea fata de bunurile publice. Vitalik explica intr-un articol tipurile de bunuri si cum finantarea publica ajuta in ultima instanta proiectele prin scaderea presiunii de a monetiza produsele. A creat astfel o relatie intre venitul produs de un anumit lucru (exemplele mai jos) si cat de mult dauneaza mediului general. In general, pentru a obtine fonduri prin surse proprii (adica monetizarea business-ului), facem tradeoff-ul de a “rani” comunitatea si clientii prin preturi ridicate, incalcarea principiilor sau “poluarea” produsului cu reclame.
In concluzie, da, putem privatiza (aproape) totul. Fiecare bucata de pamant, fiecare sursa de apa si fiecare colt al orasului. Dar pe termen lung este o sansa foarte mare ca asta sa nu beneficieze populatiei intregi si sa creeze gap-uri foarte mari intre cei care detin proprietati si cei care nu au acces la ele din cauza privatizarii.Tragedia comunelor ne invata importanta bunurilor comune si publice si nevoia de implicare in finantarea acestor tip de bunuri.Matei
📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana
Cum mentionam si in ultimul newsletter Free, avem parte de un bounce binemeritat de la o confluenta de niveluri de suport pe toate tipurile de active si DXY in preajma rezistentei. S&P imbratiseaza deocamdata trendline-ul despre care tot povestesc ceea ce insa un e un semn excelent: daca va continua sa o faca, linia fiind descendenta, e posibil sa ne apropiem de ultimul low (3800). Pana atunci insa, o serie de wick-uri ne pastreaza in aceeasi zona.
Pe de alta parte, cum presupun ca ati vazut in CAD si peste tot pe Crypto Twitter, avem divergente bearish pe BTC (Daily si 4H) cu RSI-ul. Nu ca asta ar fi un indicator pe care ne putem baza 100% dar istoric vorbind stim ca de obicei a urmat o scadere. Graficul de mai jos, totusi, nu este al BTC ci al ETH care se afla in aceeasi situatie. Curios este ca multe dintre alts-urile mari, cu toate ca au avut un rally bun, nu prezinta divergente.
Un update al ultimului trade, cel cu LINK, este ca restul de 25% din pozitie pe care am pastrat-o deschisa a atins punctul de SL (mutat la breakeven), astfel ca am iesit complet din pozitie. Ulterior, pretul a scazut peste asteptarile initiale (dar usor deasupra targetului de $7) si retrospectiv ar fi fost o oportunitate buna de readaugat pozitiei deasupra SL-ului, la rezistenta marcata cel mai sus in graficul de jos (unde am avut 3 atingeri clare, 3 oportunitati de short). All in all sunt multumit cu cat am inchis din pozitie la targetul initial insa e o invatatura de la piata vis a vis de ce inseamna sa fii activ pe chart-uri.
Indiferent ca suntem sau nu pe faza, oportunitatile se ivesc pentru cei care depun efortul sa fie informati si in momentul potrivit, la timpul potrivit.
Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA! 🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape: 🎧 Discord 🐦Stakeborg Twitter 📺 Stakeborg Youtube ❤️ Instagram 📱 TikTok 🖥️ The Stakeborg DAO Talks 🎓 Stakeborg Academy
Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider ReportDisclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.
Reply