• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #9: Life-changing money se face cu educatie, nu cu imitatie.

The Crypto Insider PRO #9: Life-changing money se face cu educatie, nu cu imitatie.

 

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider PRO” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Cand Twitter a anuntat ca a adus-o pe Jay Graber de la Zcash in vederea construirii un protocol pentru decentralized social media, stirea a facut putin zumzet dupa care, in cel mai pur spirit crypto, s-a trecut la the new shiny news in mai putin de 24 de ore.

Jay, o gagica foarte smart, venea deja pe fondul obtinerii unui grant de la Ethereum Foundation, cu ajutorul caruia isi propusese sa construiasca InterRep, o initiativa misto care avea in centrul ideea de portable online reputation.

Cei dintre noi care am avut cateva incercari antreprenoriale in zona traditionala stim deja ca cele mai multe oportunitati vin pe fondul reputatiei pe care ti-o construiesti. Practic, de la un punct, faci bani pe baza relatiilor pe care ti le-ai construit anterior nepacalind jocul. Daca esti smart, realizezi ca in business esti incentivizat sa fii cat de corect posibil daca te intereseaza big things pe orizonturi mari de timp.

Social media va ramane in istorie ca o sarbatoare a democratiei, un punct de inflexiune din care viata asa cum o stiam pana atunci s-a schimbat in mod dramatic si definitiv. Chiar daca la nivel micro asta a venit cu o serie de inconveniente date mai ales de incapacitatea noastra de a ne disciplina in utilizarea tuturor aplicatiilor care ne-au invadat telefoanele, la scara timpului, social media va ramane poarta care a facut imposibila intoarcerea la orice tip de dictatura politica.

Suntem insa in punctul in care, cei care detin platformele se pot manifesta discretionar, deciziile lor parand un fel de dictatura tehnologica. Dar pentru ca noi oamenii suntem smart, creativi si expansivi, vom cauta o solutie si la aceasta problema.

Ideal ar fi sa vina de la un astfel de dictator benevolent care a construit ceva centralizat, a facut un purcoi de bani si acum se hotaraste sa actioneze si for the greater good. Jack Dorsey pare a fi cel mai indicat, crypto & blockchain au aterizat la marele fix iar miscarea cu Jay Graber s-ar putea dovedi istorica.

R

=================================

The Boring $tuff

Pe fondul cresterii pretului de la $ETH ma uitam cum se declanseaza o isterie cu privire la un posibil bear market in zona NFT-urilor. Daca acum 3-4 saptamani primeam mesaje in cadrul Crypto After Dark, dar si pe social media, cu intrebari legate de iminentul bear market in crypto, acum vantul s-a schimbat la 360 de grade. Crypto to heaven, NFTs in hell. In mod evident, daca esti putin atent realizezi ca e o uriasa oportunitate de arbitraj.

Mai jos e doar unul din mesajele primite recent iar expeditorul e un cetatean cu cativa zeci de ETH bagati in diferite colectii de NFTs.

Daca pana acum ne calibram pozitiile in alts in functie de evolutia bitcoinului, acum apar noi variabile si incepem sa aruncam un ochi pe Ethereum inainte de a ne crea o imagine cu privire la evolutia pietei de NFTs. Big cryptos are layer 1, the others layers 2,3 si asa mai departe.

Exista doua scenarii castigatoare in toata harababura:

  1. Cel mai simplu e sa buy and don't care. Pentru ca industria asta e aici pentru a ramane, you spread your bets and wait. Asa au facut profituri imense cei care au fost early investors in AAVE, Elrond, Punks sau Bored Apes. Be early & be right.

  2. Daca fondurile iti sunt limitate, cea mai des intalnita greseala e cea in care sari din una intr-alta in functie de ceea ce pare a fi, din shilluirea nesimtita a diferitilor "influenceri", the next big thing. Asta te face sa ajungi in proximitatea unei oportunitati cand deja nu mai are la fel de mult upside. Spre deosebire de primul scenariu, aici trebuie sa nu te atasezi de investitii si odata ce faci un numar de X-uri asupra caruia te decizi inca de la inceput, sa faci un exit pentru a putea intra cu noi forte in urmatorul carusel. Drumul de la 1 eth la 64 eth e de 3 ori cate 4x si disciplina.

Daca esti in alts long-term, ce face bitcoin e zgomot de fond.

Daca esti in NFTs long-term, face ethereum e zgomot de fond.

Daca vrei sa faci acel 3 x 4x flips, e important sa te uiti la eth, dar conditia este sa stai cu nasul in industrie zilnic, pentru ca nu ai cum sa ai respectivul parcurs decat daca ai capacitatea sa gandesti conform propriului calapod.

Pe masura ce cunosc tot mai multe personaje si am posibilitatea de a vedea industria din interior, am devenit ferm convins ca ce se shilluieste e fix ce nu trebuie cumparat long-term. Se vehiculeaza sume absolut obscene pentru a se impinge sub nasul retailului any kind of shit. Etica este in marea majoritate a cazurilor egala cu 0 si e important sa fiti constienti de asta cand

Life-changing money se face cu hold, nu cu trade.

Life-changing money se face cu educatie, nu cu imitatie.

Stay safe,

V

==========

Stay Curious

Daca o vedeta e in spatele unui NFT, va avea succes garantat. Sau?

Pe 28 iulie, la miezul noptii in Romania, se lansa un nou proiect de NFTs. 10.400 + pisici. Fumate. Adica Stoner Cats. Pretul de mintare a fost chiar unul ridicat: 0.35 ETH. Peste 1000$. La care s-a adaugat si gas de aproximativ 0.1 ETH. Pentru ca efectiv a fost creat mult FOMO in jurul proiectului. Motiv pentru care a fost sold-out in 35 minute.

In plus, nu doar ca mii de oameni nu au mai apucat sa minteze o pisica, dar in razboiului gasului foarte multi nu au setat limite suficient de mari si ‘au ars gas-ul degeaba’. In total au fost aproape 350 ETH pierduti in cele 35 minute. O sa revin aici.

Dar de ce ai minta un token pentru 0.35 ETH cand standardul in industrie e undeva la sub 0.1 ETH? Pentru ca Ashton Kutcher? Mila Kunis? Chris Rock? Jane Fonda? Seth MacFarlane? Sau si mai important, Vitalik Buterin? Poate pentru oricare dintre ei, luati individual si tot s-ar fi creat suficient de multa energie incat sa ajunga un proiect sold out. Cu atat mai mult cu toate numele astea urcate in aceeasi barca.

Asa arata pisicile fumate, asa arata doamna Stoner, stapana lor, si fiecare caracter joaca intr-o productie animata, cu episoade scurte de 5-7 minute, la care, se vor putea uita doar cei care detin un token din colectia Stoner Cats. Asta din nou duce cu gandul la exclusivitate, un club select, care, cel putin in teorie, a plecat la drum cu mai multe sanse decat BAYC. Spun in teorie, pentru ca primul episod a fost lansat la cateva zile de cand proiectul a fost sold-out, dar deja a aparut pe Youtube. In lumea celor care inteleg NFT-urile asta nu reprezinta o problema, in special fiind atat de devreme in calatorie. Si pentru ca stim ca nu e totuna a te putea uita la o poza cu a detine exclusivitatea acelei poze. Sau la un tablou. Sau la un serial. Iar pentru a creste serialul si personajele, ideea probabil asta ar fi: sa afle cat mai multi oameni despre si sa apara mai multi fani.

Ce reprezinta Stoner Cats? Ideea a plecat in timpul pandemiei, din dorinta de a finanta artistii pe cont propriu, fara a mai trece prin case mari de productie, drepturi de publicitate, etc. Astfel, 3 creatori experimentati - Chris Cartagena, Sarah Cole si Ash Brannon, au pus bazele serialului, cu gandul ca artistii care creeaza continut ar trebui sa construiasca noi posibilitati pentru a ajunge direct la cei care le consuma continutul, fara sa mai implice si “the bureaucratic bullshit”. Iar dincolo de gandurile la profiturile mari pe care crypto le poate aduce, cel mai probabil motivul principal pentru care industria asta a crescut atat de mult este dorinta comuna de a taia beneficiile intermediarilor.

Mai intai Mila Kunis a aflat despre proiect si a decis sa se alature. Impartind aceeasi casa cu Ashton Kutcher, iar omul fiind cunoscut si pentru pasiunea sa pentru investitii, s-a alaturat rapid si nu a stat degeaba. Iar aportul nu a intarziat sa vina. Foarte tare ideea de a crea un serial animat, descentralizat, care sa stranga fani din mai multe directii. Dar cum ar fi sa aduci notorietate acestui serial prin asocierea cu niste branduri personale mari, crescute de-a lungul multor ani? Si cum poti face asta mai bine decat dand viata personajelor prin vocile unor persoane publice atat de cunoscute? Mai mult, aducandu-l alaturi pe al doilea cel mai celebru om din tot universul crypto, dupa Satoshi Nakamoto? Care a fost introdus din bucataria lui Ashton si a Milei, cam atat de natural:

Daca e vreun om in lumea asta despre care poti fi (aproape) sigur ca nu se alatura unui proiect pentru bani sau pentru faima, ei bine, ala se numeste Vitalik Buterin. Iar faptul ca Ashton Kutcher a reusit sa il atraga in proiect inseamna mult.

Ce s-a intamplat intre timp? De la lansare si pana acum, floor price-ul a ajuns la un maxim de aproximativ 0.7 ETH, iar de atunci a inceput sa scada, unde s-a stabilizat de vreo 2 saptamani in jurul valorii de 0.4 ETH. Adica aproximativ acelasi pret la care s-au lansat. Intre timp alte proiecte care nu au avut si inca nu au o astfel de viziune au facut multe “x-uri” si asta voiam sa scot in evidenta: nu inseamna ca daca esti deja cunoscut in “lumea veche”, succesul vine garantat si in “lumea noua”. Evident, sansele de reusita sunt mult mai mari. Sau cel putin acel boost de inceput.

Asta inseamna ca proiectul Stoner Cats sau Ashton Kutcher au esuat? Pai hai sa vedem. Desi nu sunt x-uri, cifrele nu arata chiar rau. In afara de faptul ca sunt cateva balene (primele 3 adrese detin aproape 10% din total supply, iar primele 10 adrese detin 15.5% din total supply, si asta clar nu e cel mai sanatos pentru un proiect), sunt totusi peste 4100 holders, peste 11k membri pe Discord si mai mult de 12k followers pe Twitter.

Dpmdv, mai este important ca, desi pretul a scazut de la ATH, dupa mai mult de o luna de la lansare, floor price-ul nu a scazut sub pretul de cumparare si numarul celor care detin cel putin un token e in crestere zilnic. Asta arata ca e o comunitate increzatoare in continuare. Chiar fara sa apara foarte multe anunturi si fara ca Ashton sa se implice atat de activ ca in perioada lansarii. Public, cel putin, implicarea este 0 in momentul asta. Ultimul thread pe Twitter legat de subiect a fost pe 31 iulie:

Atunci a spus ca e constient de situatia celor care cumulat au pierdut aproape 350 ETH la mintare, si toti cei care au pierdut gas din tranzactiile esuate vor primi cadou din partea Stoner Cats intreaga cantitate de ETH disparuta. Asta inseamna aproape 10% din vanzarile totale, care au fost de peste 3600 ETH. Aproximativ 8.4 milioane $ la momentul ala, iar azi ar insemna peste 14.

Nu e usor sa iti asumi public un semi-fail, dar Ashton a facut-o. Nici nu era obligatoriu sa returneze ETH-ul pierdut pe tranzactiile esuate. Dar au facut-o. Nici nu era treaba lui sa anunte toate astea. Dar a facut-o. Asta arata moralitate si asumare. Pentru mine e un plus. Desi nu e (doar) proiectul lui, arata totusi implicare, in special pentru ca el a fost cel care a impins promovarea, si cand a intalnit primele blocaje, nu a spalat putina.

Dincolo de cariera de actor si faptul ca Ashton a jucat rolul lui Steve Jobs, omul a lansat in anul 2010 un fond de investitii, impreuna cu ​​Guy Oseary - cunoscut ca manager la celor de la U2 si al Madonnei si miliardarul Ron Burkle. Fondul este dedicat investitiilor in companii de tehnologie si au investit pana acum in aproape 200 companii. Au fost early investors si au facut deja exit din companii precum Uber, AirBnb, Spotify sau Houzz. In plus, de cativa ani au lansat cel de-al doilea fond, cu investitii in companii de crypto, precum OpenSea, SuperRare, Dapper Labs, etc. Kutcher a fost early investor si in Bitcoin, prima investitie fiind in urma cu 8 ani.

Sigur, nu e proiectul lui 100%, nu pare implicat 100%, dar, in opinia mea, s-ar putea sa aloce putin din energia si cunostintele lui si proiectului Stoner Cats, pe termen mediu si lung. Si mai ales din networking-ul pe care il are. In plus, ideea de artisti autentici implicati in proiect, care pot pune umarul si rostogoli necesitatea unei industrii aflate la inceput, si anume descentralizarea artistilor si a creatorilor, de case de productie, birocratie si middlemani, pot sa faca din Stoner Cats un proiect care sa reziste si, chiar mai mult, sa prinda tractiune, fiind unul care se diferentiaza cumva de la inceput.

Discloser: Detin o pisica fumata, am mintat-o, am avut-o la vanzare pana in dimineata asta, iar dupa ce am plecat din nou pe fir, am decis sa ii dau o sansa in continuare, pe termen mai lung. Recunosc ca impulsul de a o minta, a venit pe baza de FOMO, avand in vedere toate numele despre care v-am spus mai sus. M-am razgandit dupa ce am facut research-ul pentru articol. Evident, e mult mai bine si sanatos sa faci research-ul inainte! Dar nu ma feresc sa vorbesc si despre calatoria mea into NFTs, pentru a invata si voi din greselile mele. Sper!

Am scris despre pisicile astea din doua motive:

  1. Nu inseamna ca daca o vedeta lanseaza un proiect lucrurile o vor lua razna instant;

  2. Am vrut sa vorbesc despre un proiect si cand e la inceput de drum. Asta nu inseamna ca va prinde vreodata mai multa energie si va deveni unul din proiectele care va rezista timpului. Nimeni nu stie dinainte ce proiect se va desprinde. Dar peste ceva timp o sa aflam. Pana atunci,

Ramaneti curiosi,

Endi

=================

Prin ochi institutionali

Despre utilitatea Bitcoin – dincolo de Digital Gold

“Digital gold” reprezinta o alaturare de termeni ce este diseminata la o scara din ce in ce mai mare. Cauzele ascensiunii Bitcoin-ului la acest statut sunt cunoscute si au fost repetate; definirea si imbracarea mantiei de “aur digital” s-a facut treptat de-a lungul anilor, dar cu un puternic boost in ultimul an datorita politicilor monetare extrem de generoase cauzate de pandemie.

Un posibil semn de intrebare ar putea fi ridicat in legatura cu pozitia Bitcoin-ului intr-o lume unde pericolul inflationist nu este elevat si se afla in limitele “normale” setate de marile banci centrale din lume in jurul valorii CPI de 2%. Ce i-ar determina pe investitorii retail, institutionali sau alte entitati sa continue sa acumuleze si sa consume Bitcoin intr-un astfel de mediu unde puterea reala de cumparare ar urma un trend normal – aceasta situatie fiind sinonima cu o moneda traditionala ce nu s-ar deprecia la cote anormale, cu un sistem unde pietele financiare, imobiliare sau de marfuri nu ar fi pe o panta puternic ascendenta?

Bitcoin a demonstrat utilitatea ca store of value asset, dar si ca un pastrator al timpului investit in producerea acelui value de oricare dintre noi. Pentru ca inflatia erodeaza valoarea investitiei in timpul pe care noi l-am dedicam producerii de capital.

Spre deosebire de activul cu care este adesea comparat, Bitcoin prezinta avantaje comparative prin faptul ca utilitatile sale sunt nemarginite. Este copilul nou venit intr-o clasa despre care abia acum i se descopera unele atributii si iti lasa impresia ca inca nu ii cunosti nici pe sfert capacitatile sale. Urmeaza o lista non-exhaustiva de utilitati, unele care sunt la inceput de drum, altele care o tendinta speculativa in acest moment.

Prima este reprezentata de utilizarea BTC ca un mijloc de plata simplu si eficient. Plaja actuala de utilizari este vasta si in crestere: de la viitorul statul de mijloc de plata in El Salvador, plata serviciilor unei firme in Bitcoin (ex. Palantir), plata salariilor si a altor compensatii in Bitcoin pana la cumpararea de active imobiliare.

Al doilea mod de utilizare il reprezinta transpunerea BTC-ului in sistemul De-Fi. Numarul posibil de aplicatii este din nou imens, de la posibilitatea de obtinere a imprumuturilor pentru diverse scopuri girand printr-un colateral format din Bitcoin pana la a crea diverse instrumente derivate de investitii avand la baza BTC.

De asemenea, Bitcoin ar putea fi utilizat in asa numitele tranzactii de tip repo (repurchase agreement). In acest tip de tranzactii, BTC este din nou folosit ca instrument de gaj/colateral, iar detinatorul are posibilitatea contractarii unui imprumut in alt activ (ex. fiat) pentru a-si desfasura activitatile necesare. Aceasta piata tranzactioneaza in mare parte in active sigure si lichide (ex. obligatiuni Americane) insa, o parte seminificativa din piata desfasoara schimburi de instrumente mai riscante (ex. corporate debt securities), iar in aceasta sfera Bitcoin poate ocupa locul sau. De mentionat este ca JP Morgan a experimentat in acest domeniu schimband forme digitalizate ale obligatiunilor Americane pentru JPM Coin.

O alta posibilitate deriva din interesul institutional crescut si includerea BTC ca o clasa de active separata in alcatuirea portofoliile investitionale. Aceasta merita o analiza distincta si elaborata prin faptul ca ar putea reprezinta un motor de crestere important pe viitor. Disecand prin amalgamul de anunturi din acest an, interesul institutional este indiscutabil si rezulta din (re-) deschiderea desk-urilor de crypto trading si de oferirea de acces catre piata crypto pentru clientii wealthy de catre marile banci din sistemul financiar traditional, pozitiile luate de marile fonduri americane in companii cu expunere mare pe crypto (e.g. BlackRock, Morgan Stanley si Vanguard sunt printre cei mai mari investitori in Microstrategy), succesul ETF-urilor Canadiene si Braziliene, al ETP-/ETC-urilor din spatiul European, din numarul mare de cereri de servicii de tip custody primite de Coinbase, NYDIG, BitGo, Gemini, din cresterea AuM al Grayscale, din imprumuturile date de firmele de crypto lending (Genesis, BlockFi), volumele in crestere pe platformele de trading dedicate institutionalilor (LMAX, CME) si multe altele.

Prezenta smart money in spatiul crypto nu este neaparat noua (in 2017-18 erau un numar mare de hedge funds in piata) insa, maturitatea relativa a pietei, intrarea unor early institutional adopters si conditiile macro-economice au creat un cocktail de evenimente care a determinat ca BTC sa prinda contur ca un loc distinct in alocarea asseturilor in portofoliile de investitii. Acest lucru este justificat cand analizam faptul ca intre BTC si S&P 500 exista o corelatie relativ mica (recent in crestere pe un timeframe mic), iar BTC are un Sharpe ratio atractiv (Sharpe ratio indica randamentul unui activ ajustat cu volatilitatea sa). O corelatie intre active cat mai redusa (aproape de zero) este avantajoasa pentru ca indica faptul ca aceste active nu “se misca” in tandem, iar volatilitatea unui portofoliu cu aceste active este minimizata. Un randament ajustat prolific se poate observa din graficul de mai jos de pe Woobull care compara Sharpe ratio a unei investitii in decursul a 4 ani intre diferite clase de active.

Toate aceste forme de utilizare a Bitcoinului pot asigura existenta unui spatiu investitional si de consum in crestere pe viitor.

Razvan

 

===================

3 Crypto Headlines that matter

  1. Din episodul inca un "depasit" din varful piramidei puterii nu pricepe uraganul care vine sa il mature, azi, cel care va ramane in istorie drept unul dintre cei mai dementi presedinti pe care Statele Unite i-a avut vreodata.

  1. Un studiu stiintific foarte temeinic pe care l-am primit de la un prieten, profesor universitar specialisti in finante si macro economie. Cele mai interesante trei concluzii sunt urmatoarele:

  1. Cand termeni precum Bitcoin sau buy bitcoin cresc in Google trends, urmatoarele saptamani se concretizeaza printr-o crestere a pretului.

  2. Cand termeni precum bitcoin hack cresc pe aceeasi platforma, urmatoarele saptamani se concretizeaza printr-o scadere a pretului.

  3. Si cel mai interesant: interpretarea evolutiei pretului si a risk-ului in crypto nu prea poate fi masurat in mod fidel cu instrumente din finantele traditionale.

3. Asa cum era de asteptat post-EIP 1559, procentul de eth care ajunge in piata zilnic a devenit mai mic decat cel al bitcoinilor. Nu intamplator vedem pretul la ETH galopand; e posibil sa fim in mijlocul unei massive supply squeeze in ciuda faptului ca pretul mare al gas-ului face ca numarul de tranzactii de pe on-chain sa fie in scadere. La fel ca on-chain metrics-urile DeFi bluechips-urilor, dupa cum scriam in newsletter-ul free de miercuri.

Reply

or to participate.