- CATS
- Posts
- The Crypto Insider PRO #97: Macro Camera cu Oglinzi
The Crypto Insider PRO #97: Macro Camera cu Oglinzi
TCI PRO #97 - Macro Camera cu Oglinzi
The Crypto Insider #97: Macro Camera cu Oglinzi
Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!
Ce-i pe masa:
Vlad scrie azi despre camera oglinzilor
Matei discuta dezavantajele investitiilor pasive.
Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre carnagiul in urma vestilor despre Binance si Coinbase.
Daca vreti sa incheiati ziua cu un zambet, un nou ZA ALTS SHOW e aici. Un like aduce noroc: https://www.youtube.com/watch?v=fcJXEEQj61Y
ELON MUSK: UN TAMPIT CARE NE IA LA MISTO
The Macro
Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti, va rog, newsletterul :) https://youtu.be/LTk37cMsMU4
SA - Market Update - 7 Iunie
Inflatia in Statele Unite scade, dar nu pe cat de repede si-ar dori FED-ul. Daca e sa ne luam dupa cei mai optimisti analisti, incepand cu late Q3-early Q4 am putea vedea CPI-ul coborand spre 3.3 -3.5% pentru ca, ulterior, la inceputul anului urmator sa ne apropiem de targetul de 2%. Plecand de la cele scrise de Balaji intr-un articol recent pe care l-am rezumat ieri intr-un Twitter thread, istoria ne spune ca nu putem avea incredere in cifrele oficiale. Realitatea, de asemenea, confirma bias-ul. Aici exista sigur si un fallacy. Daca oficialitatile americane au denaturat in trecut in mod evident unele date inseamna asta ca automat actualele date sunt flimsy? Raspunsul este NU, dar tocmai asta e problema majora: incertitudinea care da nastere unei crize de incredere. Senzatia este ca Jerome Powell si mrs. Yellen pot hotari daca vom avea sau nu o recesiune. E pe baza de buton activat sau dezamorsat de cifre din pix. Cu precadere dupa COVID cand a fost injectata o cantitate imensa de lichiditate in piata, corelatiile macroeconomice traditionale au inceput sa nu mai rimeze. Inundarea pietelor cu bani si apoi posibilitatea mistificarii adevarului ne pot inchide pe noi, investitorii, intr-o camera a oglinzilor in care nimic nu e ceea ce pare. Asta pana cand realitatea devine prea evidenta si crapa oglinzile. Cum ne dam seama ca ceasul bate 12 fix? Starea economiei in momentul cand CPI-ul coboara sub 3% poate fi un raspuns. Putem avea o inflatie care se apropie de target-ul FED-ului pe fond de: 1. Recesiune ca 20082. Soft-landing ca in 2019In 2008, stocks au avut o scadere de 15-30%In 2019, pe fondul soft landing-ului, stocks au fost +30% iar aurul +15%.Mentiune importanta: intrarea intr-o recesiune seamana perfect cu un soft-landing. E inca devreme; inflatia e 4.9% iar core inflation rate e 5.5%, dar lagging factors cum e shelter-ul vor incepe sa grabeasca procesul deflationist. Asa cum v-am obisnuit, in fiecare saptamana, voi trece prin principalii indicatori pentru a va putea oferi o imagine cat mai fidela cu punctul in care ne situam. Pe fondul regulation FUD-ului ( despre care am vorbit in mai multe live-uri recente) si a lichiditatii tot mai scazute, piata crypto e predispusa la volatilitate extrema, lucru care, invariabil, ne afecteaza pe toti. Let's go! Ridicarea plafonului a eliminat un val important de incertitudine, dar incepe sa scoata lichiditatea dintr-un sistem bancar si asa agresat de retragerile care au pus lacatul pe Silicon Valley Bank sau First Republic.
Va reamintesc ca dupa ce s-a batut palma pentru ridicarea plafonului in 2011, equities si creditarile s-au prabusit, investitorii pierzand trilioane de dolari.
ISM PMI: ISM Manufacturing PMI, despre care am mai vorbit noi in ultimele luni ca fiind indicatorul principal al mediului de business american la firul ierbii, a coborat din nou sub 47 si se pastreaza in zona de contraction. Non-manufacturing se apropie de acelasi nivel coborand de la 51.9 la 50.3.
ISM New Orders a venit de asemenea sub ceea ce se asteptau specialistii: 42.6, o scadere semnificativa dat fiind ca in aprilie se situa la 45.7 iar forecast-ul celor de la TradingEconomics era 47(!!)SomajulPe scurt, labor market-ul nu urla crestere economica dar e departe de a semnaliza o recesiune. Non-farm payrolls a venit + 339.000 jobs, aproape dublu (!!!) fata de cifrele vehiculate in presa de specialitate semn ca exista o oarecare decuplare a corelatiilor despre care mentionam in introducere. Un ISM in contractie de luni intregi nu vine la pachet cu un NFM mega pozitiv. De asta David Sacks se intreba unde sunt toate aceste job-uri.
Powell sta cu ochii pe somaj stiind ca inflatia nu poate scadea semnificativ atat timp cat lumea are job-uri si isi pastreaza acelasi stil de viata. Economia continua sa dea semne de rezilienta ceea ce pe mine ma face sa cred ca FED-ul ar ridica dobanzile si la 7% daca ar putea-o face fara sa crape totul in jur. Datele sunt un semn atat de puternic ca mai e de munca cu inflatia, incat FEDWatch da o probabilitate de 23% pentru o noua crestere cu 25 bps pe 13 iunie in ciuda faptului ca membrii FOMC au spus punctual ca vor pastra actuala dobanda ๐ MasterCard: "...we continue to see a consumer, which is just remarkably resilient, and consumer spending continues to be remarkably resilient..." Wells Fargo: "...from what we see, things still are probably far stronger than we would have thought they would have been at this point in the cycle." Skip June and raise later? Ce ar bulversa cu totul pietele este ca odata cu urmatoarea intalnire, dobanda de referinta sa fie pastrata doar pentru a fi ridicata ulterior in contextul in care narativul a fost ca se atinge maximul, e pastrat pentru cateva luni, dupa care urmeaza cuts. Piata a facut princing in la acest scenariu. Dar, dupa cum zice una din vocile importante din zona FED, guvernatorul Philip Johnson: โA decision to hold our policy rate constant at a coming meeting should not be interpreted to mean that we have reached the peak rate for this cycle".
Nu e de mirare ca pe acest fond, 3m Bonds au ajuns la mult peste 5%, un nivel nemaivazut de peste 20 ani. Inainte sa ajung la concluzii, pe repede inainte, ca sa ma incadrez in cele 1000 de cuvinte pe care imi propun sa nu le depasesc dar mereu o fac, ceva scurt despre China. China e un jucator important in comertul mondial in ciuda faptului ca yuan-ul nu e folosit in schimburile comerciale. Impresionant e ca, in 20 de ani, trendul a fost schimbat in mod radical:
Genul asta de lucruri contribuie la scaderea leverage-ului pe care Statele Unite il au. In plus, chinezii fac de ani buni un lucru care ii incurca pe americani: scad valoarea yuan-ului pentru a deveni mai competitivi iar asta inseamna un dolar mai puternic. Mergand pe fir, un dolar mai puternic vine la pachet cu o serie de consecinte din care doua ne intereseaza: crestere economica scazuta in US, dar si la nivel mondial + impact negativ asupra risk-on assets: equities si crypto. In actualul context macro, USD/CNY la peste 7.3 este aproape totuna cu un hard landing pentru economia americana. Adica recesiunea de care vorbeam la inceput ca a adus in 2009 o scadere semnificativa a bursei.
Si ca tot am ajuns aici, e chintesential de semnalat faptul ca povestea frumoasa a cresterilor din ultimele luni are niste asteriscuri. 6 big tech stocks au crescut cu 3 trilioane de la inceputul anului. Asta inseamna mai mult decat toate cele 2000 de firme din indicele Russell. Primele 5 companii din S&P 500 reprezinta 25% din toate capitalizarea SPX iar top 3 insumeaza aproape 20%.
Toate sunt premiere, nu s-au mai intamplat niciodata in istorie. Concluzii: Printarea de noi dolari este o chestiune de timp. Monstrul nascut odata cu recesiunea din 2009 si ajuns la maturitate cand pandemia a fortat o runda imensa de QE, incepe sa rasufle greu. Un dolar puternic apasa asupra cresterii economice atat in interiorul US cat si la nivel mondial. QT-ului de pana acum s-a adaugat si ridicarea debt ceiling-ului, eveniment care va accentua criza de lichiditate.Iar daca povestea nu era completa, sauditii au mai taiat productia de petrol cu inca 1 milion de barili stiut fiind faptul ca $81 e nivelul care le tine economia in echilibru.
Facand abstractie de ipotetice black swans ( desi fix asta e momentul in care si-ar putea face aparitia) o recesiune ne-ar putea da posibilitatea unor investitii extrem de profitabile iar un soft-landing ar insemna ca the bottom was back in oct-nov 2022.Nimeni nu stie ce urmeaza ( poate doar Powell si inca cativa). Ce e cert? Se vor printa dolari cu nemiluita, dar pana atunci nu stim cum vor fi vanturile iar cea mai buna decizie este sa stam la cutie. Deocamdata.Vlad
The dark side of passive investing
Daca nu as fi dat de ideea de โinvestit pasivโ, nu cred ca astazi as fi aici, vorbind constand despre piete financiare si economie. Am avut ocazia sa descopar fondurile trazactionate la bursa (ETF-uri) la sfarsitul liceului iar ipoteza parcarii banilor in vehicule financiare care urmaresc automat un set de companii suna excelent, cu atat mai mult cu cat randamentele anuale sunt de cele mai multe ori pozitive. Iar taxele platite, daca investesti in fonduri mari, sunt adesea mici. So far, so good.Si cum pe mine m-a prins acest trend, asa a fost cazul cu zeci de milioane de alti noi investitori care au inceput sa se foloseasca de platformele specifice in speranta de a isi multiplica banii. Robinhood, Interactive Brokers, Etoro sunt doar cateva dintre cei mai mari jucatori care au beneficiat de โnoulโ trend. Desi totul suna bine, exista niste minusuri aduse de influxul urias de investitori. Asta pentru ca doar in teorie toata lumea castiga 7-9% anual si nimeni nu pierde ๐
Reactii (mai) extreme ale pietei
Pietele tind sa reactioneze atunci cand avem stiri de orice fel despre companiile care se tranzactioneaza public sau despre evenimente care le afecteaza. Ce se schimba totusi atunci cand ai o sumedenie de participanti noi si mai putin educati este ca orice astfel de reactie este amplificata: cresterile ajung sa fie ridicole din cauza sentimentului de FOMO sau scaderile sunt accentuate de panica.
Iar in cazul celor care detin ETF-uri (considerand ca urmaresc cei mai mari indecsi), scaderea a 1-2 companii din topul detinerilor indexului poate cauza pierderi semnificative. Si, daca se instaureaza panica iar investitorul hotaraste sa isi vanda detinerile, va vinde detinerea din fond, adica va renunta si la expunerea in celelalte companii odata.
Distorsiuni ale pietei
Legat de punctul anterior, investitia intr-un ETF inseamna impartirea sumei in zeci sau sute de companii. Din aceasta cauza este posibil ca in functie de ponderea companiilor in index sa observam cresteri nefondate ale unor firme pentru simplul fapt ca sunt incluse in index.Alternativ, โpasivitateaโ investitiei inseamna ca pozitiile nu trebuie manageriate activ. Ceea ce inseamna ca este posibil sa avem parte de evenimente in care fie avem reactii (mai) extreme (vezi punctul anterior) fie observam o inelasticitate a pietei caz in care nu primim raspunsul asteptat, polarizand astfel tipurile de raspuns la evenimente.
Centralizarea pietei de ETF-uri
Fiindca industria indecsilor functioneaza pe baza economiilor de scara (motiv pentru care vedem indecsii axati pe actiuni mai putin lichide ca au taxe mai mari), cu cat mai multi investitori se alatura unui index, cu atat taxele scad. Cele mai mari 5 fonduri detin peste $1,5 trilioane active in administrare, ceea ce le ofera venituri si putere semnificativa in piata. Din cauza asta, cele mai mari companii vor continua sa atraga lichiditatea in timp ce cele mai mici se vor stinge incet daca nu vor reusi sa inoveze - la fel ca in cazul marilor validatori POS care de cele mai multe ori sunt exchange-urile centralizate.
Niciunul dintre motivele prezentate anterior nu sunt de speriat, insa reprezinta semnale ale schimbarii comportamentului din piete. Modelele folosite in trecut au nevoie sa includa noi variabile pentru a ramane relevante iar traderii sa se adapteze psihologiei noilor participanti.Pietele financiare au intrat intr-o noua era odata cu accesul (aproape) nelimitat la bursa. Si noi, odata cu ea, trebuia sa evoluam.Matei
๐Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana
Am ajuns sa avem, de la prea multa liniste in piata, prea multe vesti deodata. Binance si Coinbase, date in judecata de SEC, au trimis piata in jos - insa cu surprize. Daca n-ati fost pe faza in timpul scaderilor sa luati cate ceva, nu e garantat ca nu veti mai avea ocazia.Ne-am astepta ca la evenimente de asemenea anvergura sa avem reactii mai puternice. O fi semn ca nu mai exista atat de multi selleri? Cel mai bine ne uitam la nivelurile de pe charturi. Volumele, in mare, nu s-au urnit. Dar au inregistrat cresteri semnfiicative fata de saptamanile trecuteBTC a fost rejectat fix de clusterul mentionat saptamana trecuta, la $27.400. Asta pentru ca acolo s-a format o zona de supply la care sellerii sunt confortabili sa distribuie din detineri (sageata verde arata unde am apucat sa cumpar):
Daca ne uitam putin mai in dreapta chartului si tragem inca o linie la $26.800, vedem ca ceea ce a avut loc ar putea fi un failed breakdown. Teoria ar fi ca, daca pretul sta confortabil deasupra nivelului mentionat, sellerii nu au avut suficienta putere sa trimita pretul la $24.300 si am putea continua mai sus, luand exemplul equities.
Din punct de vedere tehnic, punctele de invalidare sunt usor de inteles: daca avem inchideri consecutive sub $26.800, cel mai probabil vom revizita low-urile zilelor trecute. Dar cand luam in considerare si factorii macro (freeze-ul activelor Binance US si cele doua cazuri), e posibil sa mai avem surprize.Nu aveam nicio pozitie short deschisa pentru un astfel de eveniment, dar cine a avut pe alts a avut niste randamente juicy. Case in point de saptamana trecuta, APE a atins targetul discutat ($2.90) si chiar $2.8, unde am luat in tiers ca sa vand o zi mai tarziu cu un ~10% gain, la $3.17. Vazand comportamentul APE la pret, prefer sa nu pastrez stack-ul si sa incasez profitul care sa atenueze din restul pierderilor. Iau in considerare sa fac aceeasi miscare daca ne intoarcem la valorile mentionate anterior, cumparand din nou in etape.
Pentru cei care n-au cumparat in timpul scaderilor de ieri, probabil ca este mai bine sa astepte inchiderea zilei de azi a BTC. Altfel, riscul de a investi acum in alts este disproportionat fata de reward.โTill next week o sa manageriez pozitiile acumulate pe timpul scaderii (nu am mai luat SOL, avand suficient de dinainte) cu o inclinatie catre a vinde treptat din detineri daca nu vedem semne de putere.
Newsletter-ul de azi a fost... ๐๐๐๐๐ BLANA! ๐๐๐ PUTETI MAI MULT ๐ DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16000 de pasionati si tine-ne aproape!
Reply