• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider PRO #98: Bonds, CPI, Big Tech, Recesiune & Falling Knives

The Crypto Insider PRO #98: Bonds, CPI, Big Tech, Recesiune & Falling Knives

TCI PRO #98 - Bonds, CPI, Big Tech, Recesiune & Falling Knives

 The Crypto Insider #98: Bonds, CPI, Big Tech, Recesiune & Falling Knives

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor peste 16.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Ce-i pe masa:

  • Vlad scrie azi despre inflatie, BIG Tech si recesiune

  • Matei discuta conceptul de catching a falling knife.

  • Tot Matei va scrie in timp ce invata el insusi despre trading, despre Bitcoin aproape de primul suport weekly si ce inseamna asta pentru alts.

The Macro

Market Update-ul e in link-ul de mai jos, dar mai intai parcurgeti, va rog, newsletterul :) https://youtu.be/-lkAldQyUDM

SA - Market Update - 15 Iunie

FED-ul nu a urmat cursul bancilor centrale din Australia sau Canada si a facut un pas previzibil neridicand dobanda de referinta, iar pietele care facusera deja pricing in la un astfel de scenariu au reactionat mai degraba neutru. Bine, daca luam in calcul ca avem 80 de trading days in care S&P 500 nu a scazut cu mai mult de 2% niciodata iar Nasdaq-ul este overbought pe weekly mai mult decat in bull market, e lesne de imaginat ca pentru cei mai multi investitori risk/reward-ul to go long from here incepe sa nu mai fie chiar atat de crunchy. In ciuda datelor care arata asa:

…dar care pun piata in zona de extreme greed:

Mostly because of Big TECH:

Very concentrated big TECH:

Ma astept ca in perioada urmatoare trend-ul sa se schimbe in mod masiv chiar daca layoffs-urile din tech par sa incetineasca:

In ceea ce priveste inflatia, pe scurt, peisajul arata asa: CPI: 4%, in scadere de la 4.9%Core CPI: 5.3%, in scadere de la 5.5%, toate componentele avand acelasi comportament. Ambele cu 0.1% sub consensul specialistilor. Am vazut mai multe comentarii ( in principal pe Twitter) care spuneau ca o astfel de scadere masiva e semnul ca Powell ar fi trebuit sa nu creasca dobanzile atat de mult pentru a obtine acelasi efect, ca deflatia era baked in the cake. In timp ce din punct de vedere economic ipoteza ar putea fi adevarata ( neinsemnand ca si este), lumea nu intelege unghiul din care Jpow trebuie sa actioneze. Sa facem un exercitiu de imaginatie: daca ar fi oprit dobanzile la 4.5% in ciuda faptului ca datele oficiale aratau ca inflatia e inca la 5%, iar ulterior inflatia urca la 6%, toti i-ar fi reprosat ca a actionat in ciuda cifrelor oficiale. FED-ul nu poate jongla cu ipotezele asa cum noi facem cu propriile portofolii. Ei masoara si taie dupa datele oficiale in ciuda faptului ca stiu si ei foarte bine ca multe dintre aceste cifre au un lagging factor, cum e cazul la shelter. Joci cu ce ai pe masa in cadrul mandatului asumat iar atunci cand lucrurile o iau razna, faci damage control, dupa cum se poate vedea in poza de mai jos:

Am mai vorbit aici in newsletter despre aceasta noua jucarie, BTFP, inventata odata ce drama bancilor cu unrealized losses se adancea. Nu mai intru acum in detalii, dar cu ce vreau sa ramaneti e ca utilizarea tot mai mare a acestui instrument e semn ca sectorul bancar e tot mai shaky. Mai ales ca si imprumuturile de urgenta se dau ca paine calda:

Stiti ca unul dintre indicatorii la care ne uitam constant e ISM pentru ca ofera o buna radiografie a pulsului din economia reala. Cele doua directii importante sunt: ISM Manufacturing si ISM Services. In momentul de fata, primul este in zona de contraction de ceva timp (< 50) in timp ce Services se mentine putin deasupra. Istoric, daca o sa va uitati pe graficul de mai jos, cand ambele scad sub 50, FED-ul este nevoit sa inceapa sa taie din dobanzi. Adanc, dupa cum puteti vedea mai jos:

Unde vreau sa ajung e ca as fi mai atent la astfel de indicatori si mai putin la tot felul de hints pe care Powell le da in mod voit sau nu in diferitele discursuri pe care le are. Nu uitati ca e acelasi om care a vorbit cu 2 pranksteri rusi crezand ca e presedintele Ucrainei. Sigur, ISM nu e singura si nici cea mai importanta directie in care se uita FED-ul, somajul de exemplu ofera o imagine edificatoare, doar ca din alt unghi. Housing-ul, pe de alta parte, e matematica. Daca dobanzile stau ridicate ( asa cum sugereaza Jpow) toata industria sufera iar housing-ul, cu diferitele-i valente, inseamna un sfert din economia americana.Realtors are quitting:

Dobanzi de peste 7% au dus la scaderea pretului mediu al unei case pentru prima data din 2012 pana in prezent: -1.14%.

Daca va intrebati cum ajuta asta misiunea FED-ului, e simplu: pentru ca inflatia sa scada, lumea trebuie sa cheltuie mai putin iar atunci cand scad preturile unor asset-uri si cantitatea de bani ce poate fi imprumutata punand asset-ul respectiv drept gaj, scade. 

Concluzii:

Nu exista niciun precedent in istorie cand FED-ul a oprit cresterile dobanzilor pentru ca mai apoi sa continue sa le creasca, cu atat mai mult cu cat si-au indeplinit unul din obiective: CPI-ul este sub actualul nivel al FED rate iar Core CPI este, de asemenea, in zona. Astfel, se intra intr-o noua faza, cea mai periculoasa din punctul meu de vedere. "Crestem dobanzile si vedem dupa ce se intampla" nu e o strategie extrem de complicata. Cand job is half done, ca in prezent cand mai este ceva drum pana la 2%, efectele masurilor luate in ultimul an pentru combaterea inflatiei incep sa kick in iar atunci politica incepe sa tina cont de multiple variabile incerte.Sa castigi lupta cu inflatia dupa ce ai printat cantitati absolut istorice, fara sa generezi o recesiune, ba mai mult, SPX si NDQ sa fie la 10-15% de all-time high ar fi o performanta istorica, dar, dupa cum se vede si mai jos, extrem de improbabila.

Cu atat mai mult cu cat Russell-ul, talpa tarii, a fost mai degraba flat. E clar ca cineva, undeva, se inseala: exista un disconnect intre bonds si stocks. Piata de bonduri sugereaza o perioada mai lunga de incertitudine iar equities par ca stiu sa mearga doar in sus, cum iteram si la inceputul articolului de azi. Partea proasta? Daca bond market are dreptate, asa cum cred, stocks could go down 20-25% from here. Stim cam ce ar insemna asta pentru piata crypto :) Pana data viitoare, las aici analiza celor de la Morgan Stanley care, dupa ce au scotocit bine prin arhiva, au gasit un bear market care ar putea semana din punct de vedere tehnic cu ceea ce traim in prezent:

Culmea e ca s-ar putea sa si rimeze.

Catching a falling knife

Scopul nostru ca investitori este sa profitam de pe urma activelor pe care le cumparam. In speta, asteptam sa le vindem la un pret mai mare decat cel la care le-am cumparat si luam in considerare toate taxele asociate: cele ale exchange-ului, ale blockchain-ului si impozitul pe profit. Asa s-a nascut zicala “Buy low, sell high”, mult mai greu de pus in practica decat pare.Stiind asta e usor de inteles ca daca strategia investitionala are fundatii puternice si actionam cat mai mult in baza ei, fiecare “discount”, “dip” sau “scadere” a unui activ din portofoliul nostru poate fi considerat ca un nou punct de intrare. Asta ne ajuta sa ne scadem pretul mediu de achizitie pentru ca mai tarziu sa obtinem un profit mai mare in urma vanzarii.Piata crypto din 2022 ne-a calit cu aceste dip-uri. Odata la cateva saptamani, un nou dip se forma si multi participanti din piata se foloseau de ocazie ca sa isi completeze portofoliile. Dar aproape niciun dip nu a reusit sa sparga downtrendul, astfel ca beneficiam de bounce-uri mici pe durata scurta pentru ca apoi sa cadem iar. Asa arata BTC in anul noiembrie 2021 - noiembrie 2022, weekly:

Timp de un an intreg, am incercat sa prindem bottom-ul inainte ca el sa se formeze. Mai exact, we tried catching a falling knife. In timp ce pretul scadea, nu am asteptat confirmarea unei inversiuni ci am speculat ca bottom-ul este aproape si am vrut sa facem frontrun unui rally ulterior. Precum ii spune numele, aceasta greseala pe care o fac investitorii este asemanata incercarii de a prinde un cutit aflat in cadere - cu toate ca o putem face, cel mai probabil nu se va sfarsi cu bine.In sine, aceasta tehnica este un soi de market timing in care ne punem increderea ca pretul isi va reveni curand. Insa, neavand confirmari de niciun fel (fundamentale sau tehnice), este specula pura. Nimic nu impiedica pretul sa mai scada din momentul cumpararii, astfel ca de cele mai multe ori ajungem sa ne facem rau portofoliului in loc sa-l ajutam.Cu toate ca prinderea bottom-ului poate sa aduca cresteri semnificative intr-un timp foarte scurt, risk management-ul in aceste situatii este aproape imposibil. Ar trebui sa folosim pozitii foarte mici (indiferent ca investim sau facem trading prin pozitii short) care este posibil ca la sfarsitul zilei sa nu merite efortul de a fi manageriate activ.Ca sa ne ferim de asta, cel mai bine este sa folosim indicatori temporali: sa asteptam cateva zile ca sa vedem reactia pretului la noul nivel inainte de a deschide o pozitie. Hai sa ne uitam pe un timeframe mai mic decat cel din ultimul grafic, SOL 4H:

Fiecare scadere care a avut in medie -10% a avut loc la nu mai mult de doua zile distanta de ultima. Doua zile in care nu am avut bounce-uri semnificative si pe care le puteam astepta, cautand un punct de intrare mai bun pentru investitiile noastre. Atat timp cat nu ne lasam prada emotiilor dictate de price action-ul pe termen scurt.Aceleasi scaderi, totusi, se pot concluziona si altfel, si este important sa prezentam ambele parti ale situatiei. Fenomenul despre care se vorbeste este denumit “whipsaw”, unul in care pretul se schimba brusc pentru ca apoi sa-si inverseze directia la fel de repede. De cele mai multe ori observam asta pe charturile LTF, astfel ca graficul mai jos este luat din APE, 30M:

Si, pentru ca am vorbit recent de multe ori despre volatilitatea din piata, aflam ca whipsaw-urile sunt cel mai des intalnite in conditii de piata precum cele in care ne aflam acum. Si, mai mult decat atat, lichiditatea scazuta contribuie la volatilitate si, implicit, la astfel de momente.Ambele fenomene descrise anterior usunt considerate ca fiind high risk, motiv pentru care nu este recomandat sa fie urmarite. Pot aduce intr-adevar randamente mari intr-un timp scurt - dar trebuie sa fim sigur ca suntem pregatiti sa platim pretul in caz ca nu ne aflam de partea potrivita a pietei.Matei

📈Ce-am invatat despre trading in ultima saptamana

Well, planurile cu alts-urile s-au dus for the time being. Odata cu scaderea de ieri, ne e clar cat de slaba e piata crypto versus equities. In timp ce SP500 urca la 4400, BTC se apropie de suportul weekly de $24.300. Si unele alts-uri fac new lows.

Un lucru interesant este ca ETH si-a pierdut avansul in fata BTC si a scazut momentan sub $1680. Ceea ce a facut si raportul ETH/BTC sa scada cu 7% in ultima saptamana, trimitand ETH inapoi la suportul de 0.065. Regele alts-urilor face un pas in spate si lasa BTC sa dicteze.

Realmente nu exista chart pentru alt care sa arate bine. Si nici nu ar trebui, price action-ul de pe majors nu indica nimic altceva decat slabiciune. Favoritii (ARB, SOL, APE) au scazut zeci de procente in timp ce altele o duc mai rau. In tot acest timp, SP500 este in zona rezistentei si pun pariu ca decuplarea crypto-equities o sa dispara daca o luam in jos si in zona indecsilor. O sa avem mai multa presiune pe piata si s-ar putea sa ne trezim cu surprize.On the bright side, suntem mai aproape de zona suportului pentru BTC ceea ce inseamna ca statistic vorbind avem sanse mai mari sa facem achizitii mai bune aici. E un nivel weekly care este testat pentru prima oara (first test, best test) asa ca asteptarea generala este sa nu trecem direct prin el, cu atat mai mult cu cat avem un cluster dedesubt.Vis a vis de pozitiile proprii, nu am reusit sa eficientizez complet detinerea de alts dar am reusit sa tai suficient cat sa reduc din pierderile datorate zilei de ieri. Majoritatea alts-urilor sunt in zone de acumulare aliniate cu teza mea dar, precum am mentionat in articolul de mai sus, e mai bine sa asteptam ca sa primim intai o confirmare de inversiune. Altfel suntem vulnerabili sa facem aceeasi greseala si sa cumparam prea devreme, precum a fost cazul ultimelor doua luni.Matei

Newsletter-ul de azi a fost... 🚀🚀🚀🚀🚀 BLANA!  🚀🚀🚀 PUTETI MAI MULT 🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.Alatura-te altor 16.000+ de pasionati si tine-ne aproape!

Reply

or to participate.