- CATS
- Posts
- TCI #201: Paradoxul FED-ului
TCI #201: Paradoxul FED-ului
Graficul de mai jos arata cat de mult incetinesc vanzarile de imobile in US spre deosebire de celelalte crize…
Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!
Aici este o scurta parte din ultimul Market Update-ul trimis de Vlad marti care sunt sigur ca o sa iti placa:
📈 Matei’s Update
🕵️ Prin gaura cheii
🎵 Ori gratuit, ori piratat: Cultura se zbate sa traiasca in Romania - MEANiX
📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati
📚 Razi ca prostu’
Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute
📈 MATEI'S UPDATE
Weekend-ul ne-a adus un mic bounce asteptat dupa ultimele scaderi, cu BTC aflandu-se putin deasupra suportului de $21.500, ceea ce a dat ragaz alts-urilor sa mai recupereze din pierderi. Cap de lista din alts-urile majore este APE in timp ce MATIC pare sa-si fi epuizat rezervele si sa cada din canalul ascendent abia create.
Iar dupa o pauza binemeritata, DXY isi continua cresterea catre cea mai apropiata rezistenta majora - miscare oglindita de catre EUR, JPY si GBP in raport cu dolarul. Nu scenariul perfect pentru o piata crypto slaba si cu cresteri pe volume mici.
Cu atat mai mult pe fondul recesiunii pe care o discutam si cum va avea loc. Graficul de mai jos arata cat de mult incetinesc vanzarile de imobile in US spre deosebire de celelalte crize…si suntem on track sa inregistram cea mai abrupta scadere de pana acum. Cupland asta cu toti ceilalti indicatori, FED-ul TREBUIE sa reuseasca un soft landing, iar intrebarea ramane daca va izbuti sau nu. Putine sanse
Mi s-a parut interesant graficul de mai jos tocmai din pricina faptului ca in Romania (si in vestul Europei) nu avem aceeasi cultura a cardurilor de credit precum in America. In prezent, media dobanzii pe care cei care folosesc carduri de credit o platesc este de 19%. Sigur, o mare parte din utilizatori fac platile la timp si nu ajung sa plateasca dobanda sau comisionul aferent. Dar ce se intampla cu cei care folosesc creditul din nevoie, si nu pentru beneficii? Sunt subiectii perfecti pentru a plati dobanda usturatoare.
Pentru o viziune bullish ar fi necesar ca BTC sa se mentina la nivelul de suport si sa absoarba vanzatorii, distribuind monedele catre alti cumparatori. ETH, cu toate ca o duce mai bine, este mult mai vulnerabil in cazul unei scaderi fiindca inca nu a vizitat high-urile precedente in jurul valorii de $1430. Si cunoscand ca pana nu de mult ETH conducea piata de alts, asta inseamna vulnerabilitate sistematica.
Suntem in momentul perfect ca daca BTC stranuta, restul pietei sa raceasca. Iar ultimele vesti nu au facut decat sa ne expuna si mai mult la orice ar putea urma.
Matei
🕵️ Prin gaura cheii
Te-ai intrebat vreodata daca picturile din muzee sunt originale? Tot auzi ca NFT-urile pot rezolva problema autenticitatii in domeniul artei? Vino in StakeBorg Academy 14 zile gratuit si parcurge cursul introductiv in NFTs pentru a afla cum sta treaba!
📝 Notes from MEANiX
Mint Price: $210 in ETH;
Floor Price (la momentul scrierii): 0.89ETH ($1350) - Se schimba constant, s-au vandut editii si aproape de 1.5ETH;
Fun Fact: Nu Rihanna, ci Deputy, producatorul din spatele piesei, si-a pus la bataie royalties-urile pentru acest drop. Rihanna de fapt nu a intrat niciodata in NFTs, dar asta doar arata ca web3-ul le ofera tuturor oportunitatea de a-si monetiza implicarea in orice lucrare muzicala (producator, compozitor, casa de discuri, fan, curator, etc.);
Ori gratuit, ori piratat: Cultura se zbate sa traiasca in Romania
In cel mai recent raport creat de Eurostat in privinta statisticilor culturale in UE, Romania se afla la coada listei cand vine vorba de domeniul cultural.
In 2015, 87% din romani nu practicasera o activitate culturala IN ULTIMELE 12 LUNI, plasandu-ne la coada clasamentului intre cele 28 de tari europene, conform aceluiasi raport.
Nu stiu daca iti amintesti, undeva in 2020 devenise viral acest studiu care concluziona ca artistii au cea mai non-esentiala profesie (vezi mai jos). Ciudat, avand in vedere ca suntem inconjurati de arta. Momentul cel mai asteptat al zilei e sa ajungi acasa se te uiti la filmul ala nou pe Netflix. La birou, in masina, pe strada sau chiar in lift, muzica este cel mai frecvent acompaniator. Se spune ca viata nu merita traita fara arta. Si atunci de ce romanii sunt asa de deconectati de domeniul cultural?
Raspunsul cred ca e de fapt unul destul de simplu: Romanii nu sunt obisnuiti sa plateasca pentru experiente culturale de niciun fel. Asa am fost invatati. Inca de pe vremea comunismului, pirateria si gasirea alternativelor gratuite pentru orice produs digital a devenit o parte esentiala a culturii noastre. Asa ca de ce am plati pentru muzica, spre exemplu? Sa fim seriosi, multi romani sunt preocupati sa-si indeplineasca nevoile de baza. Cand n-ai ce pune pe masa, nu-ti sta capul la platitul Spotify-ului.
Din fericire, Web3-ul nu inseamna ca trebuie sa cheltuiesti mai multi bani. Web3-ul, cand vine vorba de arta, de muzica, promite ca oricine sa poata consuma creatii artistice fara plata. Facand consumptia gratuita si detinerea valoroasa, Web3-ul satisface cele 2 nevoi principale ale romanilor cand vine vorba de arta: pentru cei ce nu vor sa plateasca, muzica devine gratuita, iar pentru cei ce vor sa isi imbunatateasca situatia financiara, NFT-urile se transforma in investitii.
Motivul pentru care eu am intrat in Stakeborg este pentru a dezvolta apetitul romanilor pentru arta.
Web3-ul nu doar ca poate crea milioane de job-uri in Romania, dar poate sa le dea romanilor un sens al vietii care trece dincolo de job si de nevoile primare.
MEANiX.
📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:
Nu toate numele mari par sa fie bearish… sau cel putin nu long term. Arthur Hayes, cofondator BitMEX, sustine ca short si medium term e optimist.
Anuntat din noiembrie, Layer 1-ul lansat de Chiliz se bate cu popularitatea Sorare:
Nu doar exchange-urile americane de crypto se afla in pericol - legislatorii sunt porniti pe toata lumea:
In ideea utilitatii si adoptarii crypto, Brazilia este years ahead fata de tarile vestice:
DAO-ul FWB este un mover & shaker iar asta se vede prin actiunile lor si atentia atrasa. De data asta cu o aplicatie dedicata:
📚 Razi ca prostu'!
Astazi despre specialitatea lui CryptoBully, analiza proiectelor. Sinonim cu o lectia de a nu deveni Gigi.
“Ti-e lene sa inveti ce e ala un suport si ce e o rezistenta, ti-e lene sa citesti cateva pagini din whitepaperul unui token sau sa cauti niste informatii online despre asta si, in cele din urma, ti-e lene ca dupa ore intregi de research pe care oricum il faci sa mai faci ceva in plus in scopul asta, doar pentru ca lui Gigi i s-a nazarit ca o sa dea lovitura cu un nou shitcoin si se bazeaza pe tine ca o sa iti faci munca de soarece de biblioteca.”
CryptoBully: 5 minute pe saptamana: haz, necaz si crypto. Subscribe here!
👀🙉 WEEKLY WATCH & READ
Twitter thread:
Un foarte succint dar bun intro catre trading. Multi “educatori” se pierd in detalii si o sumedenie de indicatori - dar thread-ul asta nu o face:
Having a plan is crucial if you want to succeed and make gains.
Everyone talks about plans, but very few show you how to create one.
Here is my trading plan that will improve your profitability over time and help you to find your way.
1/25 🧵👇
— ZERO IKA 🗡️ (@IamZeroIka)
4:08 PM • Feb 9, 2023
Carte:
Explaining Humans. Camilla Pang, autoarea cartii, a fost diagnosticata cu autism la varsta de 8 ani si a hotarat sa scrie cartea ca fiind un ghid de care ea avea nevoie cand era mica pentru a se integra in societate. Din motivul asta, cartea atinge foarte multe subiecte de la viata in general, relatii interumane si dragoste iar citatul cu care am ramas a fost urmatorul:
“Individuality is fundamental to teamwork.”
Video:
"Cred" este principala persoana de la care am invatat trading si continui sa invat si unul dintre ultimele lui clipuri mi se pare fundamental pentru orice persoana care vrea sa isi asume riscul trading-ului de alts:
Felicitari! In acest moment, esti abonat gratuit la newsletter-ul The Crypto Insider. Vrei mai mult? Abonează-te gratuit pentru primele 14 zile la StakeBorg Academy! Vei avea acces la cursuri despre Bockchain, NFTs si DeFi, Analiza Saptamanala de Piata ca sa stii unde se afla investitiile tale in crypto, acces la The Stakeborg Talks unde vei putea cunoaste oameni din mai multe domenii, pasionati de crypto si finante si acces la Newsletter-ul saptamanal PRO care vine cu o analiza detaliata a tot ce inseamna piata crypto.
Newsletter-ul de azi a fost...
Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:
Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.
Reply