• CATS
  • Posts
  • TCI #206: Inflatia, afirmatia sumbra a Europei

TCI #206: Inflatia, afirmatia sumbra a Europei

Asta inseamna ca nivelul preturilor, excluzand sectiunea alimentelor si energia care au avut o usoara crestere respectiv o scadere moderata in nivelul inflatiei, continua sa creasca.

Te punem la curent cu ultimele mișcări din piața Crypto și NFTs. Două ediții de 5 minute pe săptămână și le-o iei înainte tuturor!

Pe 21 martie ne vedem la unul dintre cele mai exciting TST-uri, unde tot ce va pot spune acum este ca pe scena ni se alatura cineva de la Real Vision… plus doi lideri ai mediului de business romanesc.

21 martie va marca un punct de cotitura pentru Stakeborg si Construct, roade ale eforturilor facute si discutiilor pe care le-am tinut in tot timpul acesta. Si ca sa imprimam importanta evenimentului pentru totdeauna, biletele cumparate sunt insotite de NFT-uri pe care le veti primi in Xportal.

Abonatii Stakeborg Academy au avut deja oportunitatea de a-si cumpara biletele la un pret redus timp de 48 de ore. Acum, la 8, platforma se deschide publicului larg tot cu un discount in limita locurilor disponibile - va puteti lua bilete folosind link-ul de mai jos. This will be one for the books, see you there.

Daca nu sunteti inca membri Stakeborg Academy, va puteti abona aici si beneficiati de 14 zile gratuite in care sa testati toate produsele Stakeborg.

  • 📈 Matei’s Update

  • 🕵️ Prin gaura cheii

  • ⚽ Sports x NFTs

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 📚 Razi ca prostu`

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute

📈 MATEI'S UPDATE

Cu toate ca inflatia din US este cea care misca cel mai mult piata, saptamana ce urmeaza sa se termine ne-a adus vesti proaste din partea Uniunii Europene. Cu o inflatie in scadere (de fapt aproape stagnanta) de 8,5% (versus 8,6% in ianuarie), fricile pietei ca inflatia este sticky peste tot au fost acum complet adeverite. Mai mult decat atat, totusi, core inflation-ul in zona euro este in crestere, inregistrand 5,6%.

Asta inseamna ca nivelul preturilor, excluzand sectiunea alimentelor si energia care au avut o usoara crestere respectiv o scadere moderata in nivelul inflatiei, continua sa creasca. In continuare, ECB-ul va fi cel mai probabil nevoit sa continue cresterile dobanzii de referinta si sa mentina nivelurile ridicate… pe o perioada considerabil mai lunga decat era initial anticipat. Si asta intareste cazul in care vom vedea o crestere de 0,5% la urmatoarea sedinta, lucru care ar putea afecta si decizia FED-ului.

Toate astea vin pe fondul unei stagnari si pe piata muncii care. Daca in America observam o foarte mica scadere (graficul de mai jos), Uniunea Europeana nu beneficiaza de aceeasi situatie.

Din contra, din octombrie am ramas cam la acelasi nivel in timp ce America a scazut usor. Combinat cu vestile despre inflatie, avem sanse foarte mari sa ramanem mai mult timp in aceeasi situatie macro.

Situatia generala, asadar, nu s-a schimbat semnificativ. Chiar daca S&P500 a avut un scurt rally la inchiderea saptamanii, asta nu inseamna ca we’re out of the woods. Din contra, peisajul se inrautateste. ‘Till next time, protect your capital.

Matei

🕵️ Prin gaura cheii

Cum dovedim concret originalitatea unei piese de arta? Eliminand toate dubiile despre autenticitate, blockchain-ul autentifica orice bun nativ si introduce un nou strat de incredere pentru viata de zi cu zi. Completeaza-ti cunostintele parcurgand cursul “NFT: Noua frontiera a bunurilor digitale” care exploreaza multe alte verticale si pe care il poti accesa și tu GRATUIT timp de 14 zile.

⚽ Sports x NFTs

Intr-o lume in care span-ul de atentie e pe tobogan, orice moment mai putin interactiv duce la ridicarea telefonului, iar TikTok e platforma cea mai la moda, fotbalul de azi poate arata, pe alocuri, ca un sport depasit.

“E tot mai greu de adus publicul tanar inspre fotbal”, spunea recent Gerard Piqué, dandu-l exemplu pe fiul sau Milan (10 ani), care iubeste fotbalul, dar mai mereu urmareste meciuri in timp ce foloseste si o platforma de social media. Iar acest lucru cred ca e valabil pentru o mare parte dintre telespectatori.

De cele mai multe ori, un meci de fotbal aduce o echipa defensiva, care incearca doar sa stopeze atacurile adverse, transformand meciul intr-un eveniment de peste 90 minute, cu doar cateva momente cu adevarat interesante pentru privitorul neutru.

Daca telespectatorul nu e neutru, acel meci plictisitor poate deveni interactiv. Unul dintre cele mai populare vicii este cel al pariurilor sportive. Mizand, privitorul devine direct implicat, iar sansele ca acesta sa urmareasca meciul (mai) atent cresc semnificativ. Bineinteles, printre sponsorii principali ai multor echipe, respectiv emisiuni de fotbal, se afla companii de pariuri sportive. Dar fotbalul – si niciun alt sport - nu ar trebui sa fie atat de legat de pariurile sportive.

Pe langa un set nou de reguli propuse recent, unele mai aplicabile, altele mai hilare, Piqué a facut un pas foarte interesant in ducerea fotbalului la nivelul urmator. A investit aproximativ 1.5 milioane de dolari in proiectul Sorare, devenind si strategic advisor.

Sorare e o platforma de fantasy sports (fotbal, NBA, MLB), care digitalizeaza colectionarea si tranzactionarea de cartonase, iar in fiecare etapa se pot castiga premii in functie de scorul obtinut de jucatorii alesi in echipa. De exemplu, pentru fotbal, asupra caruia ne vom concentra atentia, o echipa e formata dintr-un portar, un fundas, un mijlocas, un atacant + un extra, care poate fi orice jucator de camp.

Principiul e unul simplu, cu cat jucatorii performeaza mai bine intr-un meci in real life, cu atat mai multe puncte vor acumula in joc. Sistemul de punctare e unul complex, specific pentru fiecare pozitie din teren, oferindu-se puncte atat pentru goluri sau assist-uri, cat si pentru pase reusite, posesie recuperata, sau faulturi obtinute, dar se si scad in cazul unor greseli, ratari, respectiv faulturi comise.

Platforma Sorare e construita pe blockchainul Ethereum, iar fiecare card reprezinta un NFT. Exista mai multe categorii de carduri, in functie de raritate, iar pentru fiecare raritate exista competitii separate, cu premii aferente.

Vom povesti mai pe larg despre conceptul Sorare, competitiile free / paid, strategii, sistemul de punctare, dar si despre multe altele, in episoadele urmatoare.

Pana atunci, nu uitati, enjoy the journey!

Ionut (1johnny)

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

  • E naspa crypto… dar nu foarte. Mosu’ are in portofoliu si expunere la sectorul crypto.

  • Silvergate e terminat. Coinbase, crypto.com, Gemini, Galaxy Digital, Paxos, Circle si Bitstamp se descotorosesc de banca la care SBF a avut un cont.

  • In 2023, procentul de oameni care folosesc predominant telefoanele pentru ecommerce, entertainment si educatie este predominant. Dar Apple impiedica Uniswap sa captureze aceasta parte a pietei.

📚 Razi ca prostu'!

Nivelul de $25.000 creeaza noi analogii. Nu suntem inca gata sa iesim din bear market si BTC trebuie sa-si revizuiasca strategia.

“Dupa cum se vede si pe grafic, am avut 3 respingeri consecutive categorice, de care mai vezi doar cand mergi ca barbat la agatat intr-un bar de lesbiene. Diferenta totusi e ca Bitcoin a avut o sansa.” 

CryptoBully: 5 minute pe saptamana: haz, necaz si crypto. Subscribe here!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

Twitter thread:

Il pomenim pe Buffet cel mai des ca fiind anticrypto si explicam de ce argumentele sale nu stau in picioare cu adevarat. Dar nu putem sa nu-i oferim respectul pe care-l merita ca investitor:

Carte:

Measure what matters. Nu e usor sa te misti repede la dimensiunile Google. Tocmai de aia ai nevoie de un model care sa fie scalabil si sa functioneze atat cu echipe de 5 oameni cat si la nivel organizational cu 5 divizii formate din zeci de oameni fiecare.

“Contributors are most engaged when they can actually see how their work contributes to the company’s success. Quarter to quarter, day to day, they look for tangible measures of their achievement. OKRs speak to something more powerful, the intrinsic value of the work itself.”

Video:

Bogatii se imbogatesc iar saracii saracesc” nu se aplica doar persoanelor ci si tarilor. Economics explained e printre canalele mele preferate de Youtube si explica aici cum exodul creierelor, brain drain, (aplicabil si in Romania) creeaza un negative feedback loop din care pierdem cu totii:

Felicitari! In acest moment, esti abonat gratuit la newsletter-ul The Crypto Insider. Vrei mai mult? Abonează-te gratuit pentru primele 14 zile la StakeBorg Academy! Vei avea acces la cursuri despre Bockchain, NFTs si DeFi, Analiza Saptamanala de Piata ca sa stii unde se afla investitiile tale in crypto, acces la The Stakeborg Talks unde vei putea cunoaste oameni din mai multe domenii, pasionati de crypto si finante si acces la Newsletter-ul saptamanal PRO care vine cu o analiza detaliata a tot ce inseamna piata crypto.

Newsletter-ul de azi a fost...

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.