- CATS
- Posts
- TCI #253: Viitorul Bitcoinului
TCI #253: Viitorul Bitcoinului
In mai putin de doua zile, viitorul intregii industriei crypto va fi mai clar. Ce se va decide pentru Bitcoin?
Chiar si in bear markets, cei care farmeaza airdrop-uri castiga mii de dolari. Iar in bull market, sumele vor tot creste. Tu ai timpul necesar sa tii pasul cu toate proiectele noi?
Acum te poti afla printre castigatori in doar 15 minute. In Airdrop Hunter iti aratam cei mai simpli pasi pentru a te califica. Suna bine? Tot ce trebuie sa faci e sa apesi aici.
📈 Matei’s Update
✍️ Ce se va intampla cu piata NFT saptamana asta?
📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati
👀🙉 WEEKLY WATCH & READ
Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 5 minute
📈 MATEI'S UPDATE
Inainte de toate, la multi ani! Sper ca ati petrecut pe indelete de sarbatori si ca sunteti pregatiti de noul an. Si-acum la treaba, ca-s multe de discutat.
Ne reauzim intr-un moment interesant al pietei, dat de proximitatea deciziilor SEC-ului vis a vis de aprobarea ETF-urilor. Pana pe data de 10 (miercuri), institutia are primul deadline pentru raspunsul pe care trebuie sa il dea catre ARK si 21Shares. Analistii se asteapta sa nu vedem aprobari individuale ci mai multe odata, astfel ca pana atunci ne-am putea alege cu o multitudine de raspunsuri pentru aplicanti.
Chiar in timp ce scriu newsletter-ul, ultimele filing-uri ale companiilor sunt publicate. Astazi aflam structura de taxe anuale a ETF-urilor, care momentan arata asa:
Bitwise - 0.24%, cu 0% primele 6 luni
VanEck - 0.25%
Ark - 0.25%, cu 0% primele 6 luni sau pana la $1 miliard AUM
21Shares - 0.25%, cu 0% primele 6 luni sau pana la $1 miliard AUM
Blackrock - 0.3%, cu 0.2% primul an sau pana la $5 miliarde AUM
Fidelity - 0.39%
Grayscale - 1.5%
Nivelul taxelor este foarte scazut si e clara batalia in procente pentru atragerea fondurilor de investitii. In momentul de fata, niciun hedge fund manager nu ar recomanda investirea in produsul Grayscale cand VanEck ofera o taxa de 6 ori mai mica. Asta pentru ca la finalul anului, randamentele vor fi mai bune in cazul folosirii celui de-al doilea ETF si pentru ca bonusul propriu va fi mai mare.
Intreaga piata sta cu sufletul la gura, asteptand decizia oficiala a SEC-ului. Parerea generala ca aprobarea ETF-urilor va fi de tipul “sell the event” s-a mai disipat. Ceea ce inseamna ca parerile sunt complet impartite. Deocamdata, pretul BTC creste dar nu suficient cat sa ne dea indicatii clare despre urmatoarea directie:
Tin sa mentionez totusi ca aprobarea este doar primul pas. Chiar daca SEC-ul da unda verde, va mai dura pana sa fie lansate propriu-zis instrumentele financiare. Asa ca e posibil sa vedem inca o tura de incertitudine mai tarziu anul acesta.
Am vazut saptamana trecuta un flush pe alts-uri care a dus la scaderi majore. Nimic altceva nu a fost de vina in afara de leverage-ul excesiv din piata. Cel mai mare eveniment de lichidare din ultimele luni a sters aproape $700 milioane pana la finalul zilei si cam atat intr-o singura ora:
$481M from the crypto market has been liquidated in the past hour🤯
— The DeFi Investor 🔎 (@TheDeFinvestor)
12:28 PM • Jan 3, 2024
Ultimele evenimente demonstreaza ca a fost decizia corecta reducerea riscului inainte de inchiderea anuala. Structura alts-urilor este, in general, complet diferita si multe dintre ele au spatiu suficient de scadere in continuare. Unii lideri s-au linistit in timp ce altii pare ca vor sa le ia locul.
Cel mai intelept este sa nu avem pozitii deschise cu leverage in cazurile astea pentru ca stim cum se comporta piata de la intalnirile FOMC. In 5 minute, majoritatea pozitiilor nou-deschise sunt lichiditate din cauza volatilitatii. Cel mai important e sa observam trendul care se formeaza la cateva zile dupa vesti.
Cred cu tarie ca lupta dintre institutiile care au aplicat pentru pornirea unui ETF e un semn foarte pozitiv pentru industrie. Arata ca tin la atragerea investitorilor si ca e o cursa pentru obtinerea lichiditatii.
Long term, we’re in for a treat.
Matei
📝 Notes from MEANiX
In ultimele luni, piata crypto a beneficiat de pe urma anticiparii cresterii Bitcoin odata cu aprobarea ETF-ului. Pornind de la aceasta premisa, se asteapta ca cererea sa creasca, ceea ce va influenta si o crestere a preturilor, avand in vedere ca investitorii de rand si institutiile vor putea achizitiona Bitcoin la preturile zilei respective. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca strategia "buy the rumours, sell the news" sa ii incurajeze pe cei cu portofolii semnificative sa realizeze profituri. Atunci cand Bitcoin Future ETFs au fost aprobate, Bitcoin-ul a ajuns la 69.000$ in primele zile, iar o luna mai tarziu a cazut intr-un bear market adanc.
Cu toate acestea, fundamentele unei astfel de stiri sunt cu siguranta de valoare atat pentru piata crypto, cat si pentru NFT-uri. Aprobarea ETF-ului va face mai usoara intrarea lichiditatii in spatiul crypto care, implicit, ar trebui sa aiba un impact si asupra pietei de NFT-uri.
What’s gonna happen to crypto prices next week?
Imo it’s is less to do with what happens on approval (forgone conclusion at this stage), more to do with volumes on day 1 of trading.
If we can get a top 3 spot on one of the ETFs then I think we can see a mega rally, if volumes… twitter.com/i/web/status/1…
— OSF (@osf_rekt)
12:44 PM • Jan 7, 2024
Dupa o logica simpla, daca aprobarea ETF-ului va cauza o intrare crescuta de lichiditate in crypto, atunci vor fi si mai multe fonduri care sa se orienteze spre zona de NFT-uri. Totusi, aprobarea ETF-ului s-ar putea sa cauzeze volatilitate, care, istoric vorbind, nu a fost niciodata pozitiva pentru piata NFT. Pe termen scurt, s-ar putea ca piata de NFT-uri sa nu aiba de castigat, insa pe termen mediu si lung, intreaga atentie suplimentara poate fi doar un aspect net pozitiv.
Un alt factor care va afecta indirect piata de NFT-uri odata cu aprobarea ETF-ului este cresterea credibilitatii si a legitimitatii intregului spatiu crypto. Impactul este predominant cultural, cu siguranta, dar, in lumina reputatiei negative pe care si-a format-o aceasta industrie in perceptia multora, marcata de fraude si escroci precum SBF, aprobarea ETF-ului va face Bitcoin sa devina mai atragator si accesibil ca niciodata. Odata ce Bitcoin-ul va putea fi cumparat la fel de usor ca un stock Apple, este probabil ca intreg spatiul crypto sa castige legitimitate si atentie suplimentara.
Current market overview;
— Bob (@0xbobx)
9:39 AM • Jan 7, 2024
Desi nu exista o conexiune directa intre piata crypto si cea de NFT-uri, exista multi factori care ar putea sugera o corelatie intre cele doua. Cel mai probabil, vom asista la o concentrare continua a investitiilor in cateva proiecte si artisti de top, cei mai exceptionali dintre toti, ceea ce nu este neaparat un lucru negativ. Probabil nu vom mai vedea acelasi nivel de entuziasm ca in bull market-ul anterior in zona NFT, dar asta inseamna doar o epurare de scam-uri, fraude si proiecte fara valoare reala.
MEANIX.
📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:
Etherscan cumpara Solscan, explorer-ul pentru blockchain-ul Solana. When you can’t beat them, join them.
Radiant Capital pierde $4.5 milioane intr-un hack… nesurprinzator. O noua picatura in oceanul de hack-uri din crypto.
TVL-ul din DeFi ajunge la $55 miliarde, demonstrand cresterea activitatii onchain. Cat timp va mai detine ETH majoritatea?
Coreea de Sud propune interzicerea cumpararii crypto cu cardurile de credit. Sigur nu s-au gandit la adoptie cand au scris propunerea.
Michael Saylor vrea sa vanda actiuni $MSTR in valoare de $200 milioane. Va cumpara Bitcoin de banii aia sau… va cumpara Bitcoin?
👀🙉 WEEKLY WATCH & READ
Twitter thread: Am schimbat parca dintr-odata teritoriul: bear market-ul pare o amintire indepartata si cresterile sunt aproape la ordinea zilei. Care sunt niste reguli de bune purtare in bull runs?
low hanging fruit, crypto bull run edition:
- set bids some % below current price, catching a wick on strong coins is a gift in a trending market
- never be on the short side of tail risk
- keep your dms open and talk to ppl, better yet reach out
- condition yourself to… twitter.com/i/web/status/1…— jay (@0xjaypeg)
8:27 PM • Jan 3, 2024
Carte Articol: A note on time horizons. Cel mai des, certurile intre economisti nu sunt cauzate de pareri diferite asupra fundamentelor, ci din cauza nealinierii orizontului de timp la care se refera. Si de cele mai multe ori, asta se intampla si in viata personala.
Video: Cu unul dintre cei mai importanti ani electorali pentru Romania in fata, aici e un video despre ideologiile politice. Short & sweet, functioneaza ca un reminder despre preferintele noastre si alternativele:
Am avut si sper ca ati avut si voi! Sa vedem ce ne asteapta anul asta…
Cum ti s-a parut newsletter-ul de astazi? |
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.
Reply